Bokslut. Vad har jag jobbat med egentligen?

Idag har vi haft kommunfullmäktigemöte och godkänt årsredovisningen för 2021. Vi som sitter i styrelser och nämnder har också beviljats ansvarsfrihet för förra året. Jag höll anförande där jag precis som flera andra konstaterade att 2021 års resultat är mycket mycket gott, vilket är nödvändigt med tanke på de investeringar vi står inför. Resultatet för kommunen uppgår till 260 mkr, varav driftsöverskottet står för 77 mkr. Hela kommunkoncernen visar ett positivt resultat på drygt 307 mkr.

Jag berättade vad vi ägnat oss åt inom förskola och skola, trots pandemi de senaste åren, och jag kan konstatera att det handlar om en mängd saker.

Vad har vi gjort?

  • Som barn- och utbildningsnämnd (BUN) har vi en ambitiös nämndplan med tydliga uppföljningsbara indikatorer. De mätbara målen underlättar för oss i nämnden men också när vi i fullmäktige ska följa upp våra satta mål.
  • Vi har kraftigt stärkt fokus på kunskap och ökad måluppfyllelse under mandatperioden.
  • Dels har vi intensifierat det systematiska kvalitetsarbetet och kvalitetsdialoger på förskolorna/skolorna.
  • Vi har språkfokus på våra förskolor där de arbetar språkfrämjande med ord, alfabetet, tidig läsning osv.
  • Vårt ökade fokus på kvalitet ger också att lärarbehörighet, kunskapsresultat och gymnasiebehörighet ökat sedan 2019.
  • Nämnden har beslutat om och har infört riktlinjer för trygghet och studiero.
  • Alla våra skolor i kommunen är nu mobilfria.
  • I nämnden har vi årlig uppföljning av kränkningar för- och grundskola, där vi får bra analyser med förslag till åtgärder som förskolorna och grundskolorna arbetar med.
  • Centrala elevhälsan utvecklas ständigt, jag vill särskilt lyfta att en ytterligare logoped precis anställts som ska jobba särskilt mot förskolan. Arbetet med språket är oerhört viktig.
  • Vi har infört förväntansdokument i grundskolan. Det tydliggör roller och förväntningar på hem, skola och elever.
  • Lokalförsörjningsarbetet för förskola och skola har systematiserats och intensifierats, med en mer öppen process, utredningar som görs av vilka alternativ som står tillbuds och utredningen kring flytten av Forssaklackskolan till Hagagymnasiet är ett gott exempel där vi hade politisk dialog, medborgardialog och dialog med lärare och elever. Vi följer våra byggprojekt från BUN:s sida och den transparensen ska vi fortsätta med.
  • Vi genomför stora investeringar i nya fräscha förskole- och skollokaler för att komma tillrätta med sedan tidigare dåligt underhållna lokaler. Utredningar görs nu kontinuerligt kring våra lokalers status och skick och förslag till beslut läggs fram till nämnden om åtgärder. T ex har vi klivit ur lägenhetsförskolor och tvåavdelningsförskolor där lokalerna inte varit ändamålsenliga.
  • Vi har invigt Paradisskolan – där bedrivs också ett intensivt kvalitetsarbete med rejält höjd lärarbehörighet som följd.
  • Vi arbetar med att mota skolsegregationen och arbetar för en mer likvärdig skola med en mer blandad elevsammansättning. Där kommer flytten av Forssaklackskolan till Hagagymnasiet vara en viktig pusselbit.
  • Vi har beslutat att inte bygga det sedan tidigare planerade högstadiet i Jakobsdalen. Det hade annars förvärrat skolsegregationen ytterligare.
  • Nämnden har beslutat om en ny socioekonomisk resursfördelningsmodell för att kompensera skolor som har större utmaningar och den följer vi och kalibrerar samt att vi riktar insatser till enheter som behöver det.
  • Strategi och handlingsplan mot våld i nära relation har beslutats där hedersproblematiken ingår och här tar vi fortsatta krafttag för att bänkar inte ska stå tomma efter sommaren.
  • Vi har vänt fleråriga underskott i nämnden och kommunen.
  •  Vi har de senaste två åren arbetat med en översyn av ekonomistyrningen – nu har vi ordning och reda i ekonomin och kan lita på siffrorna. Det är viktigt för oss ledamöter i nämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att veta men även borlängeborna ska vara trygga och veta att vi tar ansvaret om våra skattemedel på allvar.

TACK!

Vi ska dock inte förglömma den tuffa period vi har varit inne i med både pandemi och nämndens hushållning med våra skattemedel. Jag vill skicka ett stort tack till vår personal som har kämpat under de senaste två åren, i en tid med hög frånvaro av både personal och elever, med fjärr- och distansundervisning. Jag vet att ni suktar efter längre sammanhållande ledighet och den kommer till sommaren och den förtjänar ni verkligen – så stort tack! Ni är mina hjältar!

Slutligen – det är sannerligen mycket, från min synvinkel, liberal politik, som vi har genomfört under de senaste åren. Borlänge behöver det. Skola i världsklass är ett långsiktigt mål och förstår man skolutveckling så förstår man också att det är långsiktiga processer vi talar om.

Så är vi framme snart?

Vi har en lång väg kvar till, detta är ingen quickfix. Men om vi fortsätter med det systematiska kvalitetsarbetet, skolorna fortsätter att ytterligare förbättrar och har fokus på kunskap och undervisningen så kommer vi också fortsätta höja kunskapsresultaten, lärarbehörigheten och gymnasiebehörigheten. Det bästa vaccinet mot ett liv i utanförskap  – det är skola. Vår resa har börjat den här mandatperioden och vi är sannerligen på väg!

Det var ett bra fullmäktigemöte med mycket bra ton mellan oss ledamöter och det var också skönt att hinna jobba lite från kommunen och mitt kontor! Det har inte blivit så mycket av det tyvärr under pandemin.

Jag önskar er en fin kväll!

/Monica

Tillbaka på kontoret igen! Äntligen!

En tanke på “Bokslut. Vad har jag jobbat med egentligen?

  1. Pingback: Bokslut. Vad har jag jobbat med egentligen? - Borlänge

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.