Rapport kommunstyrelsen 31/10 2023

Idag, denna snöiga tisdag var det efter snöskottning, springrunda, mat till höstlovslediga ungar och jobb, dags för kommunstyrelsemöte. Här nedan kommer några utdrag av information och beslut som vi tagit idag. Häng med!

Dialog om riktlinjer för serveringstillstånd: Från Liberalernas sida har vi drivit förlängda öppettider på krogen till kl 3 så länge jag varit gruppledare, dvs tio år. Det har vi idag förmedlat och jag uppfattar att hela KS var positiva till det. Sedan är det viktigt att riktlinjerna följer alkohollagen, att de är rättssäkra och likabehandlande inför våra krögare. Det ska vara lätt att göra rätt och att göra det enkelt att förstå och efterleva reglerna gäller även här. Vi följer med stort intresse hur förslaget om reviderade riktlinjer kommer se ut.

Information om omorganisation/förvaltningsmodell: Vi fick en dragning om hur majoriteten och kommundirektören med stab jobbar med den omorganisation och förvaltningsmodell som föreslagits tidigare. Från Liberalernas sida är vi alltid öppna för att göra förändringar som leder till bättre fungerande verksamhet. Kärnverksamheten ska vara i fokus. Vi ska också ha en proffsig, opartisk tjänstemannaorganisation som jobbar parallellt med en proffsig politisk organisation, i transparens. Vi är också måna om att näringslivsfrågorna får en bra placering i organisationen eftersom företagarna i vår kommun är enormt viktiga och bidrar med arbetstillfällen/skatteintäkter. Den dialogen måste fortsätta och intensifieras. Mest förvånande är att KS-politikerna i majoriteten (varav några är nämndordföranden) inte tidigare sett förslaget utan också ställde frågor om hur förslaget var tänkt att fungera. Förankras inte förslag med de ledande politikerna inom majoriteten?

Ekonomisk månadsrapport september: Driftverksamhetens prognos visar ett plus på 2,8 mkr. Det är bra att det fortsätter, dock sticker omsorgsnämnden ut med underskott. Totalt beräknas ett totalt resultat för helåret på 152,6 mkr. Från Liberalernas sida kan vi konstatera att kommunen fortfarande går starkt utifrån de åtgärder som gjordes under förra mandatperioden men tuffare tider väntar med tanke på inflation, prisökningar och minskade skatteintäkter.

Omsorgsnämndens ekonomi och verksamhet: försämring från -16,7 mkr till -18,7 mkr för 2023 på helår. Den försämringen på 2 mkr beror enligt omsorgsekonomen framför allt på de förändrade arbetslivsreglerna. De verksamheter som sticker ut kostnadsmässigt är ordinärt boende och särskilt boende. Ett särskilt uppdrag ligger om att få ekonomi i balans. Vår bild är att omsorgsverksamheten är väldigt rörig, cheferna med verksamhetschef måste ta ett tydligare ansvar för de uppdrag som ges men framför allt måste politiken ta bollen och säkerställa att åtgärderna genomförs. Det är politiken som ytterst är ansvarig. Den KPMG-rapport som är framtagen är nu avgörande för att det blir ordning och reda i omsorgen. Det måste vara en självklarhet att kommunen ska bemanna efter behov!

På senaste omsorgsnämndens möte (25/10) antog majoritetens politiker ett yttrande som svar på den framlagda KPMG-rapporten. Vi i oppositionen ville annorlunda. Vi agerade från Liberalernas sida och lade ett förslag om tillägg i yttrandet. Det är otroligt allvarliga brister som framkommer i KPMG-rapporten. Att enbart peka ut två, om än viktiga, åtgärder i yttrandet anser vi är fel väg att gå. Vi behöver se helheten i KPMGs omfattande granskning och göra insatser på alla de områden som framkommer i rapporten. Därför behövs en handlingsplan tas fram som beskriver hur arbetet ska ske och genomföras de kommande åren. Vi yrkade därför på omsorgsnämnden att yttrandet och beslutet ska fastställa att handlingsplan tas fram av omsorgsnämnden. Handlingsplanen ska beskriva hur omsorgsnämnden ska arbeta vidare med alla KPMGs förslag till åtgärder och inte bara två utvalda. I stället för att revidera yttrandet och lägga in vårt tilläggsförslag valde majoriteten i nämnden konstigt nog att först anta sitt yttrande och sedan besluta om ett eget tilläggsförslag att göra exakt det vi vill, dvs ta fram en handlingsplan/genomförandeplan som ska presenteras för kommunstyrelsen. Rörigt minst sagt och en smula orutinerat av nämndens ledning.

På kommunstyrelsen mottog vi hur som helst yttrandet från omsorgsnämnden och lade det till handlingarna. Självklart ställde vi oss också bakom förslaget om att omsorgsnämnden ska ta fram en handlingsplan/genomförandeplan (som ju var vårt förslag från början) samt att vi också godkände KPMG-rapporten. Det är bra att majoriteten lyssnar på oppositionen men konstig hantering blev det!

Delårsbokslut: Bolagen går sämre än budget. Tunabyggen och Maserhallen går med underskott. Kommunens verksamhet går bättre än budget. Särskilt intressant var att få lyssna på HR-chefen. Frisktalen förbättras. Det betyder att allt fler har färre än fem sjukdagar. Övertidstimmarna ligger enligt målsättning- men sociala sektorn sticker ut, vilket inte är konstigt eftersom omsorgen ligger där. Sjukfrånvaron är ett stort problem men positivt är att korttidsfrånvaron minskar. Långtidssjukfrånvaron ökar dock samtidigt, vilket är allvarligt. Över 50% av långtidssjukfrånvaron handlar om psykisk ohälsa med ångestsyndrom, stressrelaterade symptom, neuropsykiatriska diagnoser samt depression. Det är riktigt deprimerande att höra. Jag ska djupdyka lite mer i detta då jag nu tagit plats i personalutskottet, vilket ska bli intressant.

Mål och budget 2024-2027: Majoriteten har lagt sitt förslag till budget. Liberalerna ska ägna de kommande veckorna åt att ta fram vårt budgetförslag och vi deltar därför inte i besluten gällande mål, budget, finansiella ramar, investeringsramar och låne- och borgensramar idag.

Skattesats för 2024: Liberalerna lägger inget annat förslag till skattesats för 2024. I dagsläget kan vi varken höja eller sänka kommunalskatten utifrån de stora utmaningar som kommunen står inför.

Fastighetsöverlåtelser mellan Borlänge kommun och AB Hushagen: Olika fastigheter kommer överlåtas mellan kommunen och Hushagen. Det är ingen hemlighet att vi tidigare drivit att Hushagen borde säljas och frågan jag nu ställer mig är om det privata näringslivet skulle vara lika benägna att göra de satsningar, t ex bygga en kombiterminal, som kommunen via Hushagen är. Att man bör avyttra när byggena är klara är vi nog fler som är överens om. Jag ska klura vidare.

Mötet avslutades strax efter kl 17. Sedan hem och laga middag och ha möte med våra landsmötesrepresentanter och summera minilandsmötet som vi hade i lördags.

Önskar er en fantastiskt fin kväll oavsett om ni ska skotta eller inte 🙂

/Monica

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.