Äntligen efterlängtade segrar och andra highlights från kommunstyrelsemöte 9 april 2024

Idag har det varit kommunstyrelsemöte. Här kommer några efterlängtade segrar/beslut och andra highlights!

FAIRTRADE

Äntligen kliver kommunen av Fairtrade-samarbetet! Vi har varit emot detta sedan det infördes 2013 och har röstat mot de beslut som under många år förnyat diplomeringen så ÄNTLIGEN! Trägen vinner!

ÅRSREDOVISNING 2023             

Kommunens resultat för 2023 uppgår till 99 miljoner kronor. Driftredovisningens (nämndernas) resultat uppgår till -13,6 miljoner kronor. Den nämnd som sticker ut är omsorgsnämnden med -43 mkr.

Det oroar mig.

Det var också därför jag agerade på nästkommande punkt om resultat t  o m februari 2024.

EKONOMISK MÅNADSUPPFÖLJNING HELA KOMMUNEN

Kommunen har t o m februari ett driftsunderskott på -68,3 mkr.

För hela kommunen är resultatet 9 mkr mot budgeterat 80 mkr. Balanskravet är också negativt.

Social- och omsorgsnämnden prognosticerar -21 mkr vid årets slut och omsorgsnämnden -41 mkr. Förslaget som låg till kommunstyrelsen var att ingen återrapportering skulle ske till kommunstyrelsen i detta läge. Det tyckte jag var fel och yrkade på att dessa två nämnder ska komma till kommunstyrelsesammanträdet i maj. Efter lång diskussion gick också mitt förslag genom!

PLACERINGSPOLICY PENSIONSMEDEL

Vi har krig i Europa.

Ukraina måste kunna försvara sig mot Ryssland för att försvara sin frihet. I förlängningen kämpar de för vår frihet och säkerhet.  

Sverige donerar i största politisk enighet stora mängder krigsmateriel, såsom vapen, till Ukraina. Vi kan vara stolta över den svenska försvars­industrin som producerar vapen som i dag används. Samtidigt har vi, liksom många av våra grannländer, ett stort behov av att stärka vårt eget försvar och att ersätta det materiel som vi skänker till Ukraina.

Det behövs således en stark försvars­industri som kan leverera försvars­materiel. Därför blir det dubbelmoral när staten tidigare, men också många regioner och kommuner, som t ex Borlänge, säger nej till placeringar i försvars­industrin när vi förvaltar kapital. Tack vare Liberalerna är det nu ändring på gång på nationell nivå.

Vi vill se ändring även i Borlänge. Placeringspolicyn är från 2016 och det är dags att städa bort dubbelmoralen och göra en revidering av policyn.  De etiska riktlinjerna för placeringar i Borlänge kommun har tappat sin relevans och blivit etiskt ohållbara. Därför föreslår vi att kommunens placeringspolicy ska ta ställning för en ny syn på investeringar i försvars­industrin.

När kommunen ändå är på gång med att revidera placeringspolicyn föreslår vi även att begränsningen att Borlänge kommun inte får placera medel i välfärdsbolag stryks. Det är dags för en modernare syn även i den frågan.

Detta har vi tänkt på ett tag och det framställdes i en motion från mig tidigare i år, se länk till motionen nedan.

På kommunstyrelsemötet idag lades ett förslag till ny placeringspolicy som följer vårt förslag. Så även där – trägen vinner!

BEFOLKNINGSSTATISTIK FÖR BORLÄNGE KOMMUN

I Borlänge jobbar vi för att antalet kommuninvånare ska öka. Vid årsskiftet var vi 51 735 invånare. Vår prognos har länge legat på att vi ska upp mot 53-54 000 invånare eftersom vi har legat strax över 52 000 invånare under längre tid. Datan ska analyseras mer men det som kan ses är att fler flyttar ut till storstadslänen och färre kommer tillbaka.

NYBYGGNATION AV IDROTTSHALL VID MASERHALLEN

Det här ärendet har varit på gång sedan 2021 då vi i dåvarande Barn- och utbildningsnämnden beslutade att nuvarande Forssaklackskolans verksamhet ska flytta till Hagagymnasiet och Hagagymnasiets verksamhet flyttar till Högskolan Dalarnas lokaler. I och med detta så behöver skolan mer lokaler till idrott och hälsa samt att det finns flera föreningar som idag är i industrilokaler. Kultur- och fritidsnämnden tog därför under 2021 fram en plan för idrott och hälsa, vilket har resulterat i ett förslag om en ny idrottshall.

Steg 2 togs idag av kommunstyrelsen då vi tog beslut att 380 mkr tas ur investeringsbudgeten för att bygga en till hall. Roligt att det nu tre år senare tas ett steg till!

Det var allt för idag! Önskar er en fin kväll! Själv ska jag jobba och förbereda det sista inför konsultuppdrag i morgon!

/Monica

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.