Stefan Löfven lovade mindre barngrupper i sitt tal i Almedalen i söndags. Hur ser det då ut i socialdemokratiskt styrda kommuner? Tja, det ser inte så bra ut. Både Göteborg och Malmö snittar med 17,6 barn per grupp medan alliansstyrda Stockholm snittar strax under 15 barn (14,8) per grupp.
Hur ser det då ut i Borlänge? kan man undra. Tja, det ser ännu sämre ut där. 2010 låg Borlänge på 17,2 barn/grupp men den siffran har ökat till över 18 för 2013. Vi har från Folkpartiets sida länge drivit frågan att inrätta ett maxtak i enlighet med Skolverkets tidigare rekommendationer och vi liberaler fick senast ett nej från S under förra mandatperioden. Sedan dess har barngrupperna ökat i takt med att förskolekön växer.
Förra året behandlades en motion från KD med samma önskan, vilken jag drev hårt för Alliansens räkning i barn- och bildningsnämnden, och då blev svaret från den socialdemokratiska kommunledningen att:
1. Skolverket har inga rekommendationer om maxtak för barngruppernas storlek varför några sådana inte går att använda och att
2. barngruppernas storlek inte är ett reellt problem för barn är frånvarande av olika anledningar ändå pga sjukdom, ledighet osv. så barngrupperna skulle av den anledningen vara relativt sett bra i Borlänge.
På länken : DT: debatt om barngruppernas storlek kan ni läsa mer om vad Mari Jonsson, ordförande i Borlänges barn- och bildningsnämnd förra året ansåg om barngruppers storlek.
Bl a sade hon: – Små grupper med hög personaltäthet behöver inte betyda högre kvalité.
Det verkar bli en kovändning nu då när partiledaren lovar statsbidrag.
Kommunals S-klubb i Borlänge har även motionerat till Borlänge arbetarkommun i frågan och de vill gå ännu längre men där gick de bet. Klicka på länken för att läsa motionen: Kommunals S-klubb motion om minskade barngrupper
I min roll som förskole/skolpolitiker har jag mycket kontakt med föräldrar och med personal. Deras bild av barngrupperna är en annan. I min roll som förälder kan jag inte göra annat än att hålla med.
Personalen gör ett kanonjobb utifrån de förutsättningar som de har. Det framgår med tydlighet att om ska vi ha en förskola med den pedagogiska kvalitet som vi vill ha enligt vår ambitiösa läroplan, då behöver grupperna minskas på sina håll och som det verkar mest i de socialdemokratiska kommunerna. Det Löfvens partivänner inte fixat rent kommunalekonomiskt ska nu alltså lösas med statsbidrag.
I december tog Skolverket bort sina rekommendationer om maxtak med motiveringen att Sveriges kommuner är för dåliga på att följa dem. I stället har det införts att kommunerna ska utgå från barnens bästa och de ska göra en barnkonsekvensanalys när man sätter ihop grupperna. Tanken är att kommunerna ska se mer till gruppernas sammansättning och de behov som barnen har i stället för att stirra sig blinda på ett tak. Det låter bra om det funkar men frågan är om det räcker i den hårda kommunala prioriteringen. Skolverkets rekommendationer kan ni läsa mer om på bifogad länk.
Det som är intressant i Borlänges fall och med det motionssvaret som gavs förra året var att det faktiskt vid den tidpunkten fanns en rekommendation om maxtak, vilket vi från Alliansens sida hävdade men det hjälpte föga. Socialdemokraterna i Borlänge har inte heller en plan för att påbörja arbetet med att minska grupperna. Jag antar att de förlitar sig på att Löfven ska fixa den biffen.
Någon sade en gång att man inte ska kacka i sitt eget bo. Jag undrar om vi ska skicka lite dasspapper till Löfven. Städa upp på hemmaplan först om ni vill göra politiska poänger. Studera alliansstyrda Stockholm som ett praktexempel på vad som ska göras. Jag bokar gärna in ett besök hos Skolborgarrådet Lotta Edholm så ni får lära er. Här kan ni läsa om vad Lotta skriver kring minskande barngrupper i Stockholms förskolor.
Nu är jag för övrigt på plats i Almedalen. Första gången för mig och mina reflektioner kommer under veckan.
Må väl
Liberala hälsningar från Monica