Liberalernas Drömmar och Budgetförslag för Borlänge 2025-2028

Idag är det fullmäktigemöte och fokus ligger på att spika de ekonomiska ramarna för kommunen för perioden 2025-.2028. Nedan kan du läsa mitt inledningsanförande för Liberalernas räkning.

”Presidie, ledamöter, åhörare;

I have a dream. Det sade en klok man en gång, även ett känt svenskt band har också sjungit om detta.

I have a dream.

Och det har vi i Liberalerna också.

Vi liberaler drömmer om ett Borlänge där vi som bor här får bestämma mer och mer själva över vår livssituation. Ur ett kommunalt perspektiv handlar det om att få välja sin egen hemtjänst, att få ett busskort så att det aktiva skolvalet underlättas, att fler företag vill bli jobbskapare här så att vi har möjlighet att välja bland fler arbetsgivare men också möjlighet att välja bland flera utförare när det gäller kommunala tjänster.

Vi liberaler drömmer om att kärnverksamheten ska prioriteras. Det betyder att kommunen inte ska ägna sig åt konkurrerande verksamhet, som t ex städning av våra lokaler eller kouppfödning. Verksamheter som näringslivet och företagare kan ta hand om ska avvecklas. I tider av hårda prioriteringar behöver vi se över allt fler verksamheter, även sådant som kan ses som etablerade verksamheter.

Vi vill därför utreda för- och nackdelar med en försäljning av AB Hushagen för att se över om det ligger i kommunens intresse att avyttra bolaget. Likadant vill vi externt utvärdera den ekologiska maten för att ge vägledning i huruvida kommunen ska fortsätta med dessa inköp. Vi har allt att vinna på att få mer kunskap så att vi kan göra de bästa prioriteringarna, även i de svåra och kanske känsliga frågorna.

Vi liberaler drömmer om att kommunen ska hålla fast vid det systematiska kvalitetsarbetet som förstärktes under förra mandatperioden. Kopplingen mellan tilldelade resurser och uppnådda resultat måste bli ännu tydligare. Vad får vi för pengarna i Borlänge kommun? Det måste vi kunna svara på när borlängeborna frågar. Och den frågan kommer ofta.

Vi liberaler drömmer om att vi ska vara en kommun där vi verkligen sätter skolan först. Vi måste sätta skolan först i våra prioriteringar och beslut. Skolan är det bästa vaccinet mot ett liv i utanförskap och en bättre skola lockar hit nya borlängebor. Under förra mandatperioden lade Liberalerna grunden för ett rejält trendbrott i Borlänges skolor och arbetet med systematiserat kvalitetsarbete för förbättrade resultat och nyckeltal måste fortsätta. Kunskapsfokus måste råda i vår strategiska plan och därför är det en springande punkt i vårt budgetförslag.

Vi drömmer om att kommunen ska arbeta kraftfullt med genomförandet av näringslivsstrategin som beslutades under förra mandatperioden. Borlänge kommun har en lång väg till att vinna företagarnas förtroende. Satsningen på samverkan mellan skola och näringsliv får inte bli en dagslända utan fler grundskolor i Borlänge ska delta. Alla gymnasieskolor i Borlänge ska delta i Ung Företagsamhet och på riktigt erbjuda och entusiasmera fler elever att välja detta.

Vi liberaler drömmer om ett väl fungerande arbete mellan skola, föräldrar, socialtjänst, polis, fritidsgårdar och fältassistenter för att stävja gängkriminalitet och för att arbeta förebyggande i skolan. Då är det fel att minska på fältassistenterna. Vi vill att fältassistenternas verksamhet ska återuppbyggas.

Vi liberaler drömmer om att kommunen på allvar tittar närmare på ett ridhus i de norra delarna, i Norr Amsberg.

Vi liberaler drömmer om att lyfta hela Borlänge – därför kallar vi vårt arbete och vårt förslag för Borlängelyftet.

Men.. vi vill omvandla drömmar till verklighet, precis som vi gjorde under förra mandatperioden. Att ha en stark kärnverksamhet med en skola som utvecklas mot världsklass och med en omsorg från hjärtat i en kommun med ett starkt och frodande näringsliv är vårt recept för ett borlängelyft. Vi lyfter hela Borlänge!

Jag yrkar härmed bifall till Liberalernas budgetförslag.”

Vårt fullständiga budgetförslag kan du läsa lite längre ner.

Det har varit ett hektiskt år för mig. Jag hoppade på som gruppledare igen i september förra året. Parallellt med det har jobbat upp företaget igen och jobbat med intressanta och tidsintensiva konsultuppdrag. Sedan har det ju också varit EU-val nu i vår, vilket skötts på ideell tid ovanpå mina politiska kommunala och nationella uppdrag. Sist men inte minst så har mina söner gått sina sista terminer på gymnasiet respektive grundskolan och min dotter har gjort sitt första år på mellanstadiet. Det har varit ett intensivt läsår med plugg, läxor och repetition inför prov. Det gick vägen för alla tre så nu kan jag andas ut som mamma. Nygamla kunskaper inom allt från världskrig, religioner till kemiska formler har jag återerövrat på köpet 🙂

Efter dagens fullmäktigemöte går livet ner i lite mer långsam takt, vilket är skönt. Sakta men säkert kommer jag glida in i sommar och semester. Ska kommande vecka reflektera över EU-valet från uteplatsen, förhoppningsvis i sol. Hoppas ni alla mår bra!

Jag önskar er en riktigt fin midsommarvecka!

Borlängeliberalerna som tjänstgjorde idag: John, Ann-Sofie och så jag 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.