Självklart ska gymnasieelever i Borlänge kunna ta med sig skolpengen för att plugga utomlands!

Den nya majoriteten i Borlänge med Socialdemokraterna och Moderaterna i spetsen har beslutat att gymnasieelever inte ska få ta med sig skolpengen när de pluggar utomlands under ett år. Det tycker vi är fel! Liberalerna har därför lagt förslaget i gymnasienämnden att vi liksom andra kommuner ska ta individens perspektiv och betala ersättning för Borlängeelever som studerar vid skolor godkända av Skolinspektionen.

Vi vill också att ansökningarna lyfts till arbetsutskottet för beslut och inte att en tjänsteman ska ta beslutet om ersättningen på delegation.  

Flertalet kommuner i Sverige, till exempel Falun, Malung-Sälen, Gävle och Västerås för att nämna några, har ordningen att man som gymnasielev får ta med sig skolpengen utomlands när man som driftig student vill pröva sina vingar under en termin eller läsår för att ytterligare utveckla sig själv och sitt lärande. Detta eftersom det inte är kostnadsfritt att studera utomlands utan det förekommer till exempel skolavgifter. Att ge borlängeelever möjlighet att komma ut i världen och studera gynnar Borlänge, individen och lärandet. Antalet gymnasieelever i Borlänge som tar chansen att studera utomlands varje år är tyvärr inte många så de ekonomiska konsekvenserna är inte stora på grund av våra skolors stordriftsfördelar. Vår erfarenhet från skolorna är också att de välkomnar utbytesår och att skolorna håller kontakt med eleven och att det inte är några problem att komma in i nästa årskurs vid hemkomst.

Vi är inte förvånade över Socialdemokraternas inställning, den är känd sedan tidigare. Men det är anmärkningsvärt att Moderaterna tar detta bakåtsträvande beslut efter alla år i opposition inom Alliansen då vi tillsammans kämpade mot (S) för att elever ska få denna möjlighet. Först tog Moderaterna bort valfriheten i äldreomsorgen och nu begränsas våra ungdomars valmöjligheter till utomlandsstudier.

Vi ser ett nytt moderat parti i Borlänge, ett parti som än en gång överger det vi tidigare trott vi hade gemensamt.

Monica Lundin (L), tidigare skol- och allianspolitiker Borlänge
Ann-Sofie Jansson (L), 2:e vice ordförande gymnasienämnden Borlänge
Jerk Pros (L), gruppledare Borlänge

Publicerad i Borlänge Tidning 29 maj 2023 samt Dalademokraten 31 maj 2023

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.