Idag har det varit Barn- och bildningsnämnd, mitt första som vice ordförande.
Jag känner en stor skillnad i nämnden jämfört med förra mandatperioden. Framför allt märker man en stor skillnad hos socialdemokraternas ledamöter, nu öppnar ju fakiskt fler än ordförande munnen! Samtidigt är det en mer pragmatisk samling människor också så jag hoppas att vi kan ändra saker och ting i Borlänges skolor för det behövs verkligen. Det allvarligaste just nu är att meritvärdena/betygen i grundskolan och behörigheten till gymnasiet och högskolan sjunker, vilket jag och mina kompisar i Alliansen har tjatat om och varnat för i fyra år 😦 Men alla verkar nu inse allvaret och att stordåd måste uträttas! Det känns även som att tjänstemännen och förvaltningen delar vår problembeskrivning och målbild vilket är glädjande. Det hetaste debattämnet på dagens möte var Klassmorfar i skolan. Här nedanför kan ni se pressmeddelandet jag precis skickat in. Höres!
En majoritet i Barn- och bildningsnämnden har idag beslutat att ställa sig positiv till förslaget om klassmorfar samt att nämnden också hos finansutskottet ska anhålla om 540 000 kr för denna arbetsmarknadsåtgärd. Alliansen samt Vänstern reserverade sig mot förslaget.
”Alliansen tycker att Barn – och bildningsnämndens verksamhet ska renodlas så att det vi hanterar i den här nämnden enbart rör barn och utbildning, dvs inte fotbollsskolor, integrationsprojekt etc. Klassmorfar-verksamheten är en ren arbetsmarknadsåtgärd och finansiering till åtgärden ska därför inte heller hanteras formellt i Barn- och bildningsnämnden. Vi har därför yrkat avslag i denna fråga. Arbetsmarknadsenheten/samhällsenheten har själva möjligheten att gå till Finansutskottet för att äska dessa medel” säger Monica Lundin (fp), vice ordförande i barn- och bildningsnämnden.
”Alliansen efterlyser också en diskussion som handlar om hur vi vill att vår skola ska vara och fungera i Borlänge, vilka vuxna vill vi ha där, hur ska vår kärnverksamhet se ut, vilka mål är de viktigaste osv. Det kanske är mycket bra med klassmorfar i våra skolor men utan någon utvärdering vet vi faktiskt inte och något sådant underlag har vi politiker inte fått” fortsätter Monica Lundin.
2011-02-23