Debatt: Varje barn i Dalarna ska garanteras god skolgång

Varje utsatt barn i Dalarna ska ha en framtid fylld av möjligheter. Det förutsätter att vi garanterar alla barn en riktigt god skolgång.

Skolan har börjat, lärare och elever är igång igen.

Socialtjänsten och Socialtjänstlagen måste rikta ett strålkastarljus på barnens skolsituation. Foto: TT
Socialtjänsten och Socialtjänstlagen måste rikta ett strålkastarljus på barnens skolsituation. Foto: TT

”Får vi alla ungar att gå klart skolan har vi löst mycket” – sa fritidsledaren på träffen om barn i utsatta situationer.

Socialtjänsten behöver få ett lagstadgat uppdrag att vända på varje sten och hitta alla kreativa sätt för att utsatta barn ska ta sig till skolan

Det är alldeles rätt! Det finns så mycket erfarenhet av detta hos lärare och andra i skolan. Tid och engagemang läggs på barnen, samarbete sker med socialtjänsten, orosanmälningar görs, föräldrar engageras. Specialteam utvecklas för att arbeta med hemmasittare. Projekt startas och goda resultat uppnås men det kan inte stå och falla med eldsjälarna. De är nödvändiga men de måste ha lagen i ryggen när de utvecklar livsviktigt samarbete.

Barnen som klarar skolan har större chanser i livet på otaliga sätt. Skolverket konstaterar att det finns starka samband mellan skolnärvaro, skolprestationer och psykisk hälsa. Forskning visar övertygande att misslyckad skolgång ökar risken för att senare drabbas av ohälsa, sociala problem och kriminalitet. Ändå nämner inte dagens lagstiftning skolfrånvaro som en riskfaktor i barns liv.

Socialtjänsten och Socialtjänstlagen måste helt enkelt rikta ett strålkastarljus på barnens skolsituation.

Idag finns en lucka i lagen. Missbruk, spelmissbruk, kriminalitet, skadliga miljöer, ogynnsam utveckling, utsatthet nämns som viktiga områden att bevaka och aktivt motverka. Men inte ett ord om skolan, trots att skolan är en avgörande del av skyddsnätet vi är skyldiga dessa barn.

Liberalerna föreslår därför att Socialtjänstlagen utökas med uppdraget att socialnämnder över hela landet aktivt ska arbeta för att tidigt förebygga skolfrånvaro och motverka en avbruten skolgång.

Socialtjänsten behöver få ett lagstadgat uppdrag att vända på varje sten och hitta alla kreativa sätt för att utsatta barn ska ta sig till skolan. Detalj för detalj, termin efter termin, krävs ett långsiktigt engagemang för barn och unga för att byta utsatthet och hopplöshet mot delaktighet och framtidstro. Detta måste Socialtjänstlagen ovillkorligt säkra. Sverige ska vara möjligheternas land för alla barn.

Juno Blom

barnrättspolitisk talesperson (L)

Lina Nordquist

socialpolitisk talesperson (L)

Anna-Maria Norén, Mora

representant i Socialtjänstutredningens politiska referensgrupp (L)

Monica Lundin, Borlänge

ordförande Dalarna (L)

Juno Blom (L).
Juno Blom (L).
Lina Nordquist (L).
Lina Nordquist (L).
Anna-Maria Norén (L).
Anna-Maria Norén (L).
Monica Lundin (L).
Monica Lundin (L).

Publicerades i Dalademokraten 18 september 2020

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.