Vi vill mer! Budgetanförande vid kommunfullmäktige 16 juni 2015

Ordförande, presidium, ledamöter, Borlängebor, liberaler; 

Det sista Borlänge behöver just nu är en skattehöjning. På den punkten är Folkpartiet tydlig. Vi skulle önska att vi i stället för att öka skattebördan för nuvarande Borlängebor fokuserar på att få fler Borlängebor i arbete och på så vis ökar volymen av skattebetalare. Det är så det hänger ihop, antingen höjs skatten för de nuvarande och drivkraften att komma i jobb minskar eller så behåller vi nuvarande skattesats, satsar på jobbstimulerande åtgärder och den ökade volymen skattebetalare ger de ökade skatteintäkterna vi behöver. Det är även så man kan sänka skatten, att vi får fler som totalt betalar skatt. I Folkpartiet vill vi bekämpa fattigdom. Genom att människor kommer i jobb, får en lön och får behålla så mycket som möjligt i plånboken så skapar vi frihet för människor. Som liberaler tänker vi att det är viktigt att ge människorna själva så mycket makt som möjligt att faktiskt påverka sin egen situation, förutsatt att den enskilda människans frihet inte negativt inverkar på andra människor. Där fick ni också förklaringen till vad det var som lockade mig till liberalismen och Folkpartiet. Genom att minska människors disponibla inkomst, som en skattehöjning skulle göra, minskar också människors frihet att göra egna val. Därför ser vi på sikt att en skattesänkning är att önska i Borlänge, men med mer än 70 år av socialistiskt styre är det långt kvar innan vi är där. 
Jag tror och hoppas att vi alla kommunpolitiker ser Borlänge i en ljus dager, att vi uppmuntrar folk och företag att flytta hit, att vi pratar gott om vår stad. Att göra det motsatta som kommunpolitiker vore rent ut sagt korkat. För trots att jag som folkpartist motsätter mig det nuvarande vänsterdrivna politiska styret, vilket alltid går att ändra på i nästa val, så är vi oavsett parti, beroende av att människor väljer att flytta hit och att vi pratar gott om vår stad. Så vad vill människor ha? Ett tryggt boende, vänner och familj runt omkring sig, härliga naturmiljöer, berikande kultur, aktiviteter genom ett blomstrande föreningsliv, jobb, jobb, jobb, blomstrande företag, goda kommunikationer om jobbet ligger lite längre bort, men framför allt skola, vård och omsorg – en kärnverksamhet som uppfyller lagens intentioner men också en kärnverksamhet som uppfyller Borlängebornas behov. Borlängebor, tycker ni att vi har en skola, vård och omsorg i Borlänge som uppfyller lagens intentioner och som uppfyller era behov? Vi i Folkpartiet tycker inte det och vi vill mer. 
Så vad ska kommunen i ett ekonomiskt tight läge satsa på? Det känns lite förvirrande att säga att vi sitter i ett ek tight läge när vi har 3 mrd att sätta sprätt på men men… I valet gick vi i Folkpartiet till val på kärngaranti. Med det menar vi att vi måste våga prioritera kärnverksamheten; skola, vård och omsorg. Vi måste våga göra tuffa val. Vi måste våga säga nej till kostnadsökningar inom vissa sektorer, våga säga nej till vissa nämnder, våga säga nej till vissa verksamheter. 
I Folkpartiet värnar vi de svaga. Vi för en socialliberal politik som värnar ett starkt skyddsnät för de svaga i samhället samtidigt som vi vill ge människor förutsättningar till att känna sin drivkraft och använda sin drivkraft så mycket som möjligt. 

Vi värnar barnen, att de ska få en trygg uppväxt. Vi jobbar för att barn ska få växa upp utan att behöva se sin mamma eller pappa bli slagen, att de ska få växa upp utan att behöva höra glåpord från klasskompisarna, att de ska få växa upp med likvärdiga villkor även fast man har en funktionsnedsättning, att man ska få växa upp i fred och frihet utan att behöva vakna mitt i natten till skottlossning eller granatsplitter, att man som barn också ska få samma respekt, bemötande och kärlek även fast andra kan uppleva en som lite annorlunda, att man som barn och ungdom tillsammans med sin familj får välja förskola och skola. Mycket av det jag nämnt omfattas av barnkonventionen och det är ingen hemlis att FP vill att barnkonventionen ska bli lag. Jag är därför glad att vi i Borlänge jobbar så aktivt med just barnkonventionen. Det är heller ingen hemlighet att vi i FP ser skolan och klassrummet som språngbrädan för att varenda barn, oavsett var han eller hon kommer från, ska kunna göra en resa, en klassresa och utvecklas till den unika individ varje barn är. 
Vi värnar de äldre: Egentligen kan jag ta stycket om barnen som jag just läst och byta ut det till äldre. Vi värnar de äldre: att de ska få en trygg uppväxt. Vi jobbar för att äldre ska få leva utan våld i hemmet, att de ska få leva med likvärdiga villkor även fast man har en funktionsnedsättning, att man ska få leva i fred och frihet, att man som äldre också ska få samma respekt, bemötande och kärlek som vid tidigare år. Men jag vill understryka två punkter; vi värnar också att man som äldre ska få ett ökat självbestämmande, att man ska få fortsätta välja och ha sin valfrihet kvar även på ålderns höst. 
För att avsluta så ska jag uppehålla mig vid ett av mina och Folkpartiets hjärtefrågor – skolan. Mina Allianskamrater kompletterar på så förtjänstfullt sätt Folkpartiets syn inom övriga områden. 
I Borlänge ska vi ha en skola som uppfyller lagstiftning och de behov som Borlängeborna har. 

I Borlänge ska det vara självklart att få en förskoleplats eller annan barnomsorg inom lagstadgad tid.

Borlänge behöver göra en ännu kraftigare satsning på höjning av måluppfyllelsen. Målet ska vara att 100% av eleverna ska vara behöriga till gymnasieskolan. Ett realistiskt mål under perioden tycker vi är att 90% av eleverna ska vara behöriga. Idag ligger vi på strax under 85%.

Borlänge kommun har stora utmaningar framöver med kraftigt ökande elevkullar där samtidigt befintliga skolor blir allt trängre och trängre och klasserna blir allt större och större. Borlänge kommun är av bl a den anledningen i behov av ytterligare friskolor. Vi ser därför att privata aktörer ska välkomnas att driva förskolor och skolor i Borlänge. 
I mina ögon tillför friskolor valfrihet i Borlänge och en större möjlighet för elever och föräldrar att välja skola utifrån den enskilde elevens behov. Det finns en anledning till att elever och föräldrar i Borlänge väljer annan skola än den kommunala. Konkurrens inom skolan i Borlänge kommer att bidra till högre måluppfyllelse totalt sett när Borlänge kommun mer aktivt kan välja att studera friskolorna och vässa den kommunala verksamheten gentemot friskolornas verksamheter.
Borlänge har antagit en 20-årig plan kallad Framtidens skola. Denna investeringsplan ligger dock efter plan med stora förseningar samtidigt som Borlänge på sistone har välkomnat många nya elever. Att vänta på att Framtidens skola ska lösa lokalsituationen är inte hållbart utan kommunen behöver även göra en kortsiktig behovsbedömning och sedan återkommande revidera den mer långsiktiga investeringsplanen. Detta för att bättre avspegla de akuta behoven i nuläget. Jag är tacksam att hela presidiet från BBN nu är med i styrgruppen för Framtidens skola. 
Vid tertialprognosen nämnde jag vikten av styrning och ledning. Förskolechefer och rektorer måste ges verktyg för att få ökad ekonomisk kontroll och styrförmåga över sina verksamheter. Därför måste sektorschefen tillsammans med ekonomikontoret ta fram förslag som leder till åtgärder så att rektorer och förskolechefer får denna ekonomisk kontroll och styrförmåga för att kunna reagera i tid och ha tid att styra om. Några av oss i fullmäktigeförsamlingen har arbetat eller arbetar som chefer, kanske är ni också företagare. Då vet ni hur viktigt det är att ha verktygen och mandatet att kunna förändra och välja andra vägar. 
De strukturella kostnaderna, framför allt inom gymnasieskolan, måste också ses över och sänkas. Därför vill vi uppdra åt ekonomikontoret att identifiera och analysera de sk strukturella kostnaderna och redovisa förslag för att sänka dessa så att det blir mer pengar över till den pedagogiska verksamheten. 
Vi står inför lärarbrist i Sverige. Beräkningar har gjorts att 70 000 lärare kommer att saknas inom fem år i Sverige. Högskoleplatser finns men efterfrågan på att bli lärare är för lågt. Lärarbristen kommer naturligtvis att drabba även Borlänge. Vi har alla ett ansvar både från nationellt håll som kommunalt håll att höja statusen för läraryrket. Vad kan då vi som kommunpolitiker göra? Det som vi i Folkpartiet och Alliansen vill är att höja lärarlönerna i Borlänge. En ingångslön i Borlänge ligger mellan 24-25 tkr i Borlänge. Våra grannkommuner har strategiskt lagt sig högre i löneläge för att locka till sig lärare. I storstadsområdena kan en ingångslön ligga 10 tkr över våra. Det blir en konkurrens om lärare som Borlänge har svårt att möta. Vi anser därför att lärarlönerna måste höjas och för det första närma sig omkringliggande kommuner. 
Alliansens budget lägger också en stark satsning på välfärdens kärna, på barn och äldre – helt enligt Folkpartiets prioriteringar. Vi har med avsikt uteslutit de riktade statsbidragen i vår budget och har därför en lägre omslutning men vi ersätter inte heller ev uteblivna medel med en skattehöjning. Det är en viktig skillnad. 
Det Borlänge behöver är en satsning på kärnverksamheten men med ett ökat inslag av valfrihet och förutsättningar för att få dig som individ att få växa.
Jag yrkar bifall till Folkpartiet och Alliansens förslag till budget. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.