Mycket testosteron i talarstolen.. Inlägg i budgetdebatten Borlänge 16 juni 2015

Ordförande, presidium, ledamöter, Borlängebor, liberaler
Mycket testosteron i talarstolen nu, jag får vädra lite..
Marie Jonsson (s) säger att hon är glad, det gör mig glad, människor ska vara glada.
I 4 år har Marie varit ordförande i barn- och bildningsnämnden och jag måste ge dig cred för att du har kämpat väl, du har äntligen lyckats övertyga dina kamrater om att satsa mer på skolan. Där vet du att du har haft mitt stöd. Jag säger grattis till dig Marie! I 9 år har jag suttit i barn- och skolnämnden, i 6 år har jag suttit och utgjort opposition tillsammans med Allianskamrater och med två andra s-ordföringar förutom dig Marie. 
Marie får det att låta som att jag inte varit särskilt aktiv i nämnden. Jag har svårt att tro att du har undgått min kritiska politiska gärning. Oavsett om det är minoritet eller en majoritet så kräver det en politisk opposition. Själv är jag nöjd med min insats utefter de jobb och den familjesituation jag har. 
Det är svårt att inte hålla med Marie om att de satsningar som görs inom skolan nu är nödvändiga. Som opposition tar vi vår roll på stort allvar och jag hoppas att du också Marie är tacksam att du har en aktiv opposition i nämnden. Om du Marie hade lyssnat lite mer noggrannt så hade du hört i våra dragningar att vi prioriterar skola, vård och omsorg. Vi lägger satsningarna i välfärden och att övriga verksamheter får ligga kvar på 2015 års nivåer. 
Sedan påstod du Marie att jag pratat om minskade projekt. Det gjorde jag inte. 
Jag nämnde inga projekt, men såhär direkt kommer jag att tänka på nödvändigheten att se över utbyten med vänskapsorter, samarbete med Austin osv. Vi behöver även våga titta på sådana saker. 

Sedan tror jag att vi har många miljoner att spara genom ett annat arbetssätt, ett annat arbetssätt med att engagera våra verksamhetschefer, förskolechefer och rektorer i att beskriva behovet utifrån vilka behov och de har i sin verksamhet, att engagera dem fullt ut i den ekonomiska styrningen och kontrollen av sina verksamheter. Med ett sådant angreppssätt kanske vi t o m kan minska på ett chefsled under sektorschefen. Jag ser framför mig mer frihet under ansvar, intraprenader, kommunala friskolor med eget resultatansvar. Eftersom vi nu diskuterar ramarna idag och vi lägger detaljbudget i höst så lägger jag gärna ett förslag i nämnden att utreda vad ett sådant förslag kan innebära. Lova mig då Marie att du röstar för ett sådant förslag.
Marie vill inte ha friskolor. Jag konstaterar igen att det går en skiljelinje genom Socialdemokraterna. Tänk att det finns socialdemokrater som vill ha friskolor. Det gläder mig och ger mig framtidstro. 
Inte konstigt att vi har få ansökningar.

Under mina 9 år i barn- och bildningsnämnden har det varit total dominans av nej med några få ja-yttranden till friskolor, där vi då för tillfället har haft kris. Borlänge agerar och har agerat som en typisk s-kommun, förhoppningen att få starta privata alternativ är på förhand liten. Hot/Risk om kommunalt veto från vänsterregeringen på riksnivå gör det naturligtvis ännu svårare. 

Vi har en vänsterbudget idag. Jonas Sjöstedt säger idag inför budgetomröstningen i riksdagen idag: ”Det är inte regeringens budget, det är vår budget”. Jag tror att Leif Lindström (v) säger detsamma i Borlänge idag. Att du Leif lyckats få Bohman (s) att ens överväga skattehöjning är en bedrift. Jag är kraftig motståndare till den bedriften, och jag undrar om Borlängeborna verkligen visste att det var en sådan vänsterbudget man röstade för i höstas. Har ni gjort en konsekvensanalys över vad en skattehöjning skulle innebära med t ex minskad konkurrenskraft gentemot andra kommuner vad gäller människors vilja att flytta till Borlänge. Vi vill ju också lyckas locka hit människor från t ex Stockholm men det krävs mycket som ska väga upp när man som tvåbarns-familj betalar 40 000 kr mer i skatt i Borlänge än om man bor i Stockholmsområdet.
Lindström pratar om att det handlar om marginaler i våra budgetar. Du har alldeles rätt. Vi lägger båda kraftiga satsningar på skola, vård och omsorg. I ett Borlänge som drivits socialistiskt i över 70 år så handlar det ur mitt perspektiv framför allt om att ge människor mer valfrihet och självbestämmande med en socialliberal prägel/skyddsnät. Graden av valfrihet i Borlänge 2013 gjorde att vi då låg på plats 290 av 290, dvs sist. Införande av LOV är nödvändigt i Borlänge!
Sedan har jag några funderingar till Kommunstyrelsens ordförande, Jan Bohman (s). Jag funderar mycket på generella statsbidrag – som det känns nu mjölkar vi ur skolans medel och smetar ut det på övrig verksamhet. Medel som ingår i det generella bidraget från staten som avser skola och omsorg måste gå direkt till de verksamheterna. Det ska inte gå att fördela ut de generella statsbidragen på andra verksamheter. Statsbidrag som vi får pga statliga uppdrag. Ingen av de ekonomerna jag talat med inom kommunen kan ge ett rakt svar på hur det står till med dessa generella statsbidrag och hur de fördelas. Det gör mig orolig. Sedan är det givet att vi ska söka de riktade statsbidrag som går att söka. 
Jag har en fundering också gällande tillskottet från de kommunala bolagen på 25 mkr. När man läser på sid 48 under not 4 i den strategiska planen så står det att bolagskoncernen ska ge en avkastning på 25 mkr. En fråga jag har är: vilken dialog har förts med bolagen om detta? Är det verkligen smart att få fram dessa medel som avkastning? Det torde innebära att det blir en merkostnad för bolagen i och med bolagsskatten som också ska betalas på raden före avkastningen. Med vår snabba uträkning så blir det egentligen ett krav på kommunala bolagen på 32 mkr, dvs 7 mkr ska också betalas i statlig skatt. Jag vet att vissa s-företrädare tycker det är sexigt att betala skatt men jag tror att det finns smartare sätt. Vi föreslår där att borgensavgiften i stället höjs för 2016. Borgensavgiften har ni för övrigt sänkt från 9,1 mkr till 7,3 mkr i ert förslag till budget. 
Jag måste också kommentera kring de här 35 mkr som ni har räknat med ska komma från staten. Kommer ni ihåg när vi stod här för ett år sedan? Då hade vi i Alliansen budgeterat 15 extra mkr för skolan. Pengar som vi visste skulle komma. Då fick vi på tafsen av majoritetspartierna för att de pengarna var osäkra. Sedan dess så ändrade vi på vår strategi eftersom de pengarna faktiskt kan ses som osäkra. Jag finner det lustigt att ni nu har antagit vår strategi från förra året och att vi på så vis har omvända roller här idag… Så snabbt kan det svänga… 
Jag är väl medveten om att vi har ett majoritetsstyre i Borlänge. En majoritet med gott självförtroende. Det kan också läsas ut av strategiska planen. Kolla första sidan. Där står att planen redan är fastställd med dagens datum. Så agerar man i Borlänge kommun. 
/Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.