Allergiavdelningen Humlan – beslut om bevarande rivs upp av s, v, mp och ofa

Inför barn- och bildningsnämndens möte den 20 maj fick jag vetskap om att nedläggning av allergiavdelningen på förskolan Skräddaren i Skräddarbacken hade diskuterats i verksamheten. På mötet lyfte jag då frågan hur detta kommer sig då jag fått information att det finns barn som har fortsatt behov av allergianpassad förskola. Svaret jag då fick av skolchef var att det inte finns något behov och att det inte skulle vara några problem för de barn som är inskrivna på avdelningen att gå på vanlig förskoleavdelning.

Den 28 maj höll barn- och bildningsnämnden ett extrainsatt nämndmöte för att besluta om åtgärder för att få budget i balans för 2015. Som en besparingsåtgärd dyker då allergiavdelningen upp där förslag till beslut lyder:

”Anpassa allergiavdelningen till att även fungera som en vanlig förskoleavdelning för att minska föreskolekön”. 

Efter att jag inför mötet haft mer kontakt med olika människor motsatte jag mig det hela eftersom det faktiskt finns ett behov trots vad tjänstemännen säger. 3 av de befintliga barnen har fortsatt behov av allergiavdelning. Så med stöd av Alliansen motsatte jag mig detta och lade ändringsyrkande som i diskussion med majoriteten blev följande beslut:

”Bevara allergiavdelningen till förmån för allergiska barn samt se över möjligheterna att utöka antalet barn utan att det ökar risken för ohälsa pga allergier. ”

Hela tanken för mig är att det fortsatt ska vara möjligt att ta in andra barn på allergiavdelningen under förutsättning att det inte förvärrar allergin för de barn som redan är inskrivna där. Jag tror att det är smartare att ha EN förskoleavdelning med utbildad personal inom området i stället för att placera ut allergiska barn i ordinära verksamheter där det då läggs på den förskolepersonalen att hantera det.
Glädjen var stor men kortvarig. På nästa möte, barn- och bildningsnämndens arbetsutskott den 3 juni, hade majoriteten bestående av S, MP, V och OFA ändrat sig pga att det tillkommit ny information från tjänstemännen. 

Det tagna beslutet skulle rivas upp och beslut om ev allergiavdelningar ska tas av verksamheten, dvs tjänstemännen. Tjänstemännen hävdar fortsatt att det inte är några problem att placera ut barnen och facklig samverkan har redan skett med befintlig personal. På min fråga huruvida de har diskuterat det hela med föräldrarna fick jag svävande svar. Jag yrkade naturligtvis avslag men blev nedröstad. 

Efter mötet har jag talat med förälder till två av de allergiska barnen och han berättar att de har fått information via en papperslapp. Är det alltså så Borlänge kommun kommunicerar med föräldrar? Är det alltså så Borlänge kommun hanterar barn när det finns särskilda behov med i bilden? Föräldrarna menar att barnen kommer bli sjuka av att vistas i annan miljö och att det kommer visa sig i form av ökade sjukdagar för barnet och VAB-dagar för föräldrarna. De svävar i ovisshet i hela situationen och frågar MIG vad det är som pågår. Det undrar jag också: vad är det som pågår Borlänge? Skärpning!

Jag känner igen fenomenet att lägga över beslut till tjänstemännen/verksamheten. Det har hänt förr. Stängningen av Alsbäcks skola sköts över till tjänstemännen när vi politiker i oppositionen riskerade ta ett, enligt S, felaktigt beslut. Beslut om detaljerad fördelning av resurser har lagts ut på delegation till tjänstemän, så även delegation om tilläggsbelopp för barn i behov av särskilt stöd. Dessa två sistnämnda åtgärderna har föranlett revisionsfirman PWC att påpeka att politikerna i ökad grad har avhänt sig möjligheterna till ökad kontroll och delaktighet. 

Jag frågar mig vad vi politiker i slutänden ska besluta om. Det är ändock så att vi fritidspolitiker till slut sitter där med ansvaret för verksamheten vem som än tar besluten. Det blir löjeväckande att som fritidspolitiker fatta beslut om övergripande resurser till förskola, skola och gymnasium och sedan släppa viktiga beslut på delegation till tjänstemännen när fortfarande jag sitter med ansvaret. Det finns tre ord för det: tjänstemannastyre och demokratiskt underskott.

Skärpning Borlänge kommun!

Monica Lundin (fp)
2:e vice ordförande Barn- och bildningsnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.