Höjdpunkter från barn- och bildningsnämnden 25 januari 2011

Ni kanske undrar vad vi i nämnden diskuterar och beslutar på våra möten. Jag tänkte ge er en inblick genom att efter varje möte ge er en kortfattad resumé över höjdpunkterna 🙂

Den här morgonen började med att jag och barnen var liiiite sena, barnen kom i tid till förskola/skola men jag kom några minuter sent. Järnvägsbommarna gick ner också precis framför näsan på mig… Eftersvettades en stund…

* Samtal med kommunens revisorer i 1 timme. De undrade t ex hur vi tänker kring våra utmaningar i kommunens största sektor som omfattar verksamhet från förskola till vuxenutbildning. Några punkter jag nämnde som utmaningar var att öka måluppfyllelsen/resultaten (som har en sjunkande trend i Borlänge), trygg lärmiljö/lugn och ro, förmågan att kunna möta alla elever (låg- som högpresterande) och lärprocessen (det har gått inflation i eget arbete på våra skolor). En annan sak vi diskuterade var hur vi kan öka lärarnas engagemang – så att de känner sig delaktiga i förändringsarbetet. Revisorerna undrade också lite hur vi arbetat i nämnden med frågan om ersättningslokalerna i Torsång.

* Ersättningslokaler i Torsång. Höstens långa följetong. Läget är att vi har lämnat in bygglov för ersättningsmoduler i Torsång och inte i Ornäs eftersom vi i majoritet inte anser det vara ett fullgott alternativ. Men i slutet av förra året dök Alsbäck upp som ett alternativ, lite komiskt faktiskt eftersom det var de undermåliga lokalerna i Alsbäck som fick sossarna att starta igång den här processen. Hur som helst. Källaren där kök och matsal ligger är i uselt skick så tanken är att sätta upp tillfälliga moduler för just kök och matsal, och bygglov har sökts även för detta. Ett krav som vi i Folkpartiet och Alliansen har drivit är att om vi går fram med alternativet i Alsbäck så ska vi snarast möjligt börja projektera för en permanent skola i Torsång. Därför lade jag också förslaget igår att vi startar igång en parallell process och uppdrar åt lämplig part att initiera arbetet med att ta fram förslag på tomter till en permanent skola i Torsång. Vi väntar nu på en teknisk konsekvensanalys av de prover som tagits i Alsbäck.

* Pedagogiska priset. Nämnden delar varje år ut 25 ooo kr till pedagoger som utmärkt sig enligt särskilda kriterier. I år gick priset till Skräddarbackens förskolors lokala matematikprojekt. Deras arbete är lovvärt med tanke på utmaningarna vi har att väcka  intresse för matte i tidiga åldrar och de har en bred målgrupp i sitt arbete också.

* Försäljning av förskolebuss. Sedan några år tillbaka har vi haft en förskola på hjul, Humlan. Den startades när vi satt i ett desperat läge att få fram förskoleplatser och jag tycker om konceptet. Barnen har fått en ur-och-skurpedagogik som de älskar. I det trängda ekonomiska läge som kommunen befinner sig så tvingas vi att prioritera och denna verksamhet är mycket dyrare än övrig förskoleverksamhet. Dessutom har dessa barn nu en permanent lokal på Östermalm så bussen är egentlig överflödig. Nämnden var      enig i beslutet men jag lyfte ändå frågan om att våga tänka utanför ramarna. Tänk om vi hade haft råd att ha kvar bussen och kunna nyttja den inom hela bildningssektorn, när skolorna vill åka ut på utflykter, kulturevenemang. För dyra kapitalkostnader var svaret. Ja, ja – men tänk om vi kunde våga tänka nytt, brett och vitt också…

* Aktuell kö till förskolan. 110 personer vill ha plats den 1 februari, ytterligare 30 den 1 mars, ytterligare 13 den 1 april och ytterligare 14 personer som vill ha plats den 1 maj. Med tanke på att förskolan Trollskogen öppnar i februari och att förskolan ScaDuMe i Torsång som också startar ser läget ut att vara under kontroll.

* Aktuell kö till SFI. 138 personer står just nu i kö för SFI-undervisning. Denna siffra bör minska när verksamheten kommer igång med eftermiddags- och kvällskurser.

Ytterligare punkter avhandlades också och jag uppmuntrar er gärna att gå in på http://www.borlange.se/Templates/BlgFileListing.aspx?id=10938 för att läsa fullständiga protokoll, där kan ni också se hela ärendelistan.

På återhörande! Nu ska jag så chili-frön. Ni vet väl att det dags att så pelargoner och chili redan nu? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.