Debatt: Skydda barn från våld och förtryck

Sverige är inte så bra på att skydda barn som vi vill tro. Därför har Liberalerna krävt ett tydligt nationellt ledarskap för att stoppa våld, förtryck och övergrepp som drabbar barn. Nu ska regeringen utarbeta en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn.

”Liberalerna i Dalarna kommer vara en vakthund för varje barns trygghet”, skriver debattörerna. Foto: TT

Sverige gick först med att införa lag mot aga för 40 år sedan. Det ledde till en förbättring men nu måste staten agera kraftfullt för att stoppa våldet som drabbar barn. 

Den som hotar eller slår ett barn ska mötas av samhällets fulla motstånd

Den här våren har vi alla berörts djupt av det som drabbade treåriga Esmeralda, ”Lilla hjärtat”. Hon sveks totalt av samhället och berövades livet när hon inte fick bo kvar på sitt familjehem.

Liberalerna har arbetat intensivt för att stärka lagstiftningen så att den på riktigt skyddar våra allra mest utsatta barn. 

Vi vägrar acceptera att så många barn och unga drabbas av olika former av hot och våld. Politiken jobbar i dag i stuprör. 

Ett av de första kraven som Nyamko Sabuni hade som ny partiledare var en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn. Det är ett helhetsgrepp mot vuxnas våld mot barn men också de övergrepp och rån där barn utsätts av andra barn. 

Äntligen har regeringen lyssnat på Liberalerna och ska utarbeta en sådan strategi. Det räcker inte med enskilda lagskärpningar och projekt. De allra mest utsatta barnen faller mellan stolarna och glöms bort när departement och myndigheter jobbar i stuprör och utan ett tydligt barnrättsperspektiv.

Strategin ska omfatta all den våldsutsatthet barn riskerar att utsättas för såsom i hemmet, I skolan, på nätet, på institutioner, i bostadsområdet och på allmän plats. Utsatta barns stöd måste stärkas och bli likvärdigt över landet. På grund av hedersförtryckets särskilda aspekter behöver strategin också ha ett tydligt fokus på barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.  Inga utsatta barn ska vara utlämnade till eldsjälar och välvilliga myndighetspersoner. Politiken måste ta ansvar och göra allt som står i sin makt för att säkerställa att varje utsatt barn ska få tillgång till trygga uppväxtvillkor och sina grundläggande fri- och rättigheter. 

Liberalerna i Dalarna kommer vara en vakthund för varje barns trygghet. Den som hotar eller slår ett barn ska mötas av samhällets fulla motstånd. Frihet och trygghet går hand i hand.

Att investera i våra barn är den viktigaste investeringen för framtiden!

Juno Blom (L)

Partisekreterare och barnrättspolitisk talesperson

Monica Lundin (L)

Förbundsordförande Liberalerna Dalarna

Jessica Hellström (L)

Ordförande Liberala Kvinnor Dalarna 

Publicerad i Dalademokraten 17 juli 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.