Ny kärnkraft blir möjligt – Borlänges industrijobb är räddade

 Idag har Sveriges riksdag röstat om den svenska energiförsörjningens framtid. Nu blir det möjligt att ersätta dagens tio kärnkraftsreaktorer med tio nya. Anledningen till att man behöver byta ut dem är att dagens reaktorer snart börjar avvecklas av åldersskäl. Därmed kan närmare hälften av svensk el-produktion komma att försvinna. Skulle det ske hotas även den svenska basindustrin där el är en viktig råvara. Borlänge är ett tydligt exempel. Här har vi två tunga industrier; Stora Enso Kvarnsvedens Pappersbruk och SSAB Domnarvet.

 Också för klimatets skull är en fortsatt användning av kärnkraften central. För det är klart att det går att stänga ned kärnkraft, men ska det ske utan att vi förlorar jobb och välfärd så måste vi producera el säkert och till rimlig kostnad på något annat sätt. I Tyskland ser vi hur alternativet till kärnkraft nu växer fram – rysk gas som transporteras i en ledning på botten av Östersjön.

Jag säger ja! till kärnkraft men jag säger också ja! till förnyelsebar energi som vindkraft och solkraft. Tyvärr klarar vi inte industrins behov på förnyelsebar energi allena men en kombination är exemplarisk.

 Jag är glad för dagens beslut för Borlänge och Sveriges skull!

 

2 tankar om “Ny kärnkraft blir möjligt – Borlänges industrijobb är räddade

  1. Härligt!
    Jag är också glad för IndustriSveriges skull. Domnarvet och andra järnverk är ju stora elslukare, men de stora skidanläggningarna drar också en hel del el, eftersom det inte finns några alternativ i fjällen. Så tillgång till ren och (relativt) billig el är nog bra även för skidorterna.

  2. Helt klart Peter! Det finns många olika branscher som är beroende av el, inte minst viktigt i glesbygdslän, där turismen och exempelvis skidanläggningar är dominerande 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.