En kvinna jag beundrar har fått mig att tänka på de äldre

Jag har en svägerska som jag håller väldigt högt och beundrar. Tina Stafrén heter hon och är en stark och mycket modig kvinna. Dels är hon en enormt drivande person och framgångsrik fotograf men hon vurmar också väldigt mycket för de äldre. När jag varje dag kämpar för barnens rättigheter så strider hon för de äldre.  

Förutom att hon bloggar på momma.se så kallar hon sig äldreaktivist och opinionsbildare. Bland annat har hon, på eget initiativ, genomfört en enkät bland undersköterskor och vårdbiträden på tre av fyra särskilda boenden i Krokomskommun för att få veta mer om vardagen på ett äldreboende. Dessutom har hon genomfört ett trädgårdsprojekt, där brukarna får plantera växter och få en fin trädgård vid sitt boende, en trädgård att sitta och njuta av på sommaren. Det kan ni läsa om här.

Om ni vill se Tinas engagemang in action så finns det faktiskt ett anförande från en frågestund i Krokoms kommunfullmäktige här 🙂

Förutom att Tina och jag har företagande gemensamt så har hon fått mig att fundera på de äldres livsvillkor på ålderns höst. När jag började läsa på mer i ämnet så kom jag bl a över följande från Folkpartiet, saker det inte är svårt att hålla med om: 

Det verkliga testet på om vård håller måttet är hur bra den är för dem som inte själva kan eller orkar göra sig hörda. Vi vill se en vård och omsorg av äldre där kvalitet och trygghet står i centrum och det finns idag brister som behövs åtgärdas för att uppnå en bättre äldrevård.

De äldre blir fler, men arbetskraftsbrist hotar vården. Äldrevårdens yrken måste ges bättre förutsättningar: små enheter, möjlighet att påverka sin arbetssituation, fler arbetsgivare att välja mellan, individuella arbetstider och möjlighet till kompetensutveckling.
 
Folkpartiet vill:

  • Införa en parboendegaranti för äldre par
  • Att varje äldreboende ska ha en medicinskt ansvarig läkare.
  • Att alla ska kunna välja egen husläkare.
  • Att det ska finnas en äldreombudsman i varje kommun som oberoende av kommunen och landstinget arbetar för de äldres rättigheter.
  • Ha mer valfrihet vid val av vårdgivare.
  • Satsa mer på forskning om åldrandets sjukdomar och äldreomsorg.
  • Skapa en värdighetsgaranti som ger rätt till ersättning om kommunen inte uppfyller högt ställda kvalitetskrav.
     

Under den senaste mandatperiod har Folkpartiet genomfört följande:

• Ökade resurser till äldrevården.
• Ett investeringsstöd på en halv miljard om året för att påskynda byggandet av särskilda boenden och trygghetsboenden.
• Ökade resurser för att utveckla en kvalitativ äldreomsorg, exempelvis genom öppna jämförelser med rapportskyldighet för vårdenheter samt äldreboenden.
• En utredning har gett förslag till regeringen om en värdighetsgaranti.
• Att särskilda medel går till forskning inom äldrevården.
• Regeringen satsar på kompetensutvecklingsprojekt för personal inom vård och omsorg av äldre.

Men det går dock inte att komma undan att när det handlar om åtgärder på kommunal nivå så är det brukarens mer konkreta vardag det handlar om. Hur mycket hjälp och sällskap man får i sin vardag. Hur vill du tillbringa din ålderdom? Ja, förmodligen inte genom att sitta på ditt rum alldeles själv!
Nej, jag håller på Tina, Folkpartiets Barbro Westerholm och andra som varje dag jobbar för att de äldre ska få en dräglig vardag. Om jag hade några fler timmar på dygnet så skulle jag väldigt gärna göra en insats i den här frågan också men man kan ju inte vara överallt, håller jag på att lära mig… Just nu får det räcka med att jag engagerar mig för barnens skull. Men jag känner mig väldigt trygg med att bl a Tina jobbar på för att förändra saker och ting 🙂 Keep up the good work, sister!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.