Äntligen! Satsning på ungdomshälsan i Borlänge igång!

I morse hade jag förmånen att få vara med på invigningen av ungdomshälsan i Borlänge. Äntligen startar nu detta!

Ungdomar kan ha många frågor: Hur tar jag hand om min ångest? Vad kan jag göra för att må bra? Vad är en bra relation? Vad kan jag göra åt min mensvärk? Hur hanterar jag stressen i skolan? Vilket preventivmedel passar mig?

Det är oerhört viktigt att fånga upp barn och unga tidigt. Vi ser hur den psykiska ohälsan ökar och vi behöver från samhällets sida samverka bättre och helt enkelt göra det enklare för barn och unga att få snabb och tidig hjälp. Nu är vi där!!

I Borlänge jobbar vi med tidiga samordnade insatser för jämlik hälsa, trygghet och lärande, vilket innebär att vi samarbetar mellan skola, socialtjänst, fritidsledare, elevhälsan, ungdomsmottagningen, ungdomshälsan och regionens barn- och ungdomspsykiatri.

Till ungdomshälsan kan man vända sig om man är mellan 13-24 år och man kan söka dit direkt utan hänvisning. Detta ska främja ungdomarnas sexuella, psykiska, fysiska och psykosociala hälsa.

Ungdomshälsan kommer vara lättillgängliga och erbjuda tidiga insatser. Vi behöver ha mer fokus på ungdomens behov – i stället på för vår organisation.

Ungdomshälsan kommer samlokaliseras med ungdomsmottagningen, delar av socialtjänsten och centrala elevhälsan.

Det ska inte spela någon roll vilken skola du går på i Borlänge eller i vilket bostadsområde du bor i men behoven mellan olika ungdomar kan skilja sig åt beroende på familjeförhållanden och förutsättningar så därför kommer också åtgärderna skilja sig ut mot ungdomarna. Det skräddarsys, vilket jag tycker känns jättebra!

Vi fick också lyssna på Marcus Eriksson från ungdomsmottagningen som berättade om Machofabriken. Det är ett utbildningsmaterial som används i projektet med samma namn som pågår via ungdomsmottagningen där man jobbar med machokultur och ifrågasätter normer. Visste ni att 98% av misstänkta sexualbrottsförövare är män, att 70% av självmord begås av män, att 13 % av dem som ringer in till BRIS är killar? Enligt en Novusundersökning som de har genomfört var fjärde högstadietjej blivit utsatt för kränkningar det senaste året och var tredje tjej i gymnasiet har erfarenhet av sexuella övergrepp, medan det för gymnasiekillar är en av tio. Det visar på nödvändigheten att vi tidigt börjar prata om mäns och kvinnors roller och förväntningar och nödvändigheten av att män vågar vara sårbara och inte upprätthålla helt uppenbart knasiga normer.

I årskurs 8 får alla borlängeungdomar via skolorna besöka ungdomsmottagningen. Inför i år så kommer alla sjätteklässare i kommunen få en dag med flera olika pass. Dagen heter En viktig dag! Dagen handlar om ungdomshälsan och vilken hjälp man kan få, ett pass om psykisk ohälsa som handlar om ångest, relationer, sociala medier, vad gör jag för att må bra osv, ett pass om sexuell hälsa om vad som t ex händer i kroppen när jag blir tonåring, ett pass om socialtjänsten där man får veta mer och prata om alkohol och droger, hemmaförhållanden, vad kan socialtjänsten hjälpa till med och sedan ett pass om machokultur där eleverna får diskutera normer, förväntningar på killar och tjejer för att kunna känna sig säkrare att kasta av sig förlegade och invanda normer.

Jag är otroligt glad att vi nu har invigt ungdomshälsan och jag tar med mig eleverna Adams och Alvas synpunkter på att skolan behöver ha fler lärare och närvarande vuxna samt att de hade funderingar på skoltiderna och tidiga morgnar.

Stämningen var god med bl a representanter från region Dalarna och Borlänge kommun.

NU BYGGGER VI ETT SOCIALT HÅLLBART BORLÄNGE – TILLSAMMANS!

En tanke på “Äntligen! Satsning på ungdomshälsan i Borlänge igång!

  1. Pingback: Äntligen! Satsning på ungdomshälsan i Borlänge igång! - Borlänge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.