Nya Gylle skola – ett efterlängtat projekt!

Efter några turbulenta veckor efter rivningsrelaterad brand på Gylle skola så samlade vi idag media på skolan för att blicka framåt. Vi berättade att byggprojektet för Gylle skola löper på enligt plan och jag och Johan från Kommunfastigheter berättade mer om den nya skolans utformning och vi kunde visa bilder på hur skolan kommer se ut exteriört. Se bilderna nedan.

Se och hör mer från mitt besök på Gylle skola idag

Jag är glad att vi har kommit till den punkten att vi med ögat kan se att det händer saker på skolan. Gylle skola har länge varit i behov av åtgärder, dels pga. stora renoveringsbehov men också för att elevantalet ökar.

Händelsen med branden på skolan är förstås omtumlande men jag är otroligt lättad över att ingen skadades och att släckningsarbetet och sanering kunnat genomföras på ett bra och effektivt sätt.

Vaktis Ingemar får ta emot välförtjänta blommor!

Jag vill ge mitt varmaste tack till polis, räddningstjänst, personal och elever för alla era insatser och ert tålamod! Vi blickar nu framåt och den nya skolan är mycket efterlängtad av elever och personal och vi har jobbat länge för det här. Det är otroligt skönt att vi är igång och jag hoppas nu på en smidig process så att bygget av den nya skolan kan påbörjas så snart som möjligt efter rivning.

Som tack för personalens insats så lämnade jag över blommor till Ingemar, vaktis på skolan! Stort tack för alla era insatser hittills!

Jag och Johan lämnade också över flertalet skisser på skolan för elever och personal att titta på och inspireras av. Nedan kan ni se dem:

Tidigare i år träffade vi de närmaste grannarna för att informera kring detta stora och välbehövliga projekt och vi hade planerat ett fysiskt möte nu när bygglovsprocessen är igång. Tyvärr är inte större fysiska möten möjliga pga. restriktionerna kring covid-19 och därför har informationen skickats ut via post till de närmaste grannarna samt digitalt via skolan till vårdnadshavare. Men jag ser fram emot att träffas igen när möjlighet ges för det!

Vad gäller själva bygget så kan ni dels lyssna på mig här ovanför där jag berättar mer om bygget men kort nedanför också lite om tänket, beskrivet av White arkitekter, blandat med fina bilder från desamma. Det här är ett såå spännande projekt!

Det blev många bra mediainslag från Gylle skola idag

P4 Dalarna

SVT Dalarna

Dalarnas Tidningar

Dalademokraten

Den lilla skolan i skolan

Trygghet och öppenhet är två ledord i skapandet av nya Gylle skola.

Småskalighet: Det är en stor skola som ska byggas men en grundidé i planeringen är att bryta ner volymerna och trots storleken skapa en småskalighet. Därför kan vi prata om ”den lilla skolan i skolan”.

Skolan har fördelats i flera olika byggnader som genom sin placering på tomten skapar olika gårdsrum – skolgårdar för olika åldrar. Varje årskurs (som är grupperat i ett hemviste) får en egen entré från skolgården för att skapa känslan av att ’här är min skola. Skolbarnen fördelar sig på så sätt över skolgården och trängsel undviks. Det är också en trygghet i att kunna känna igen de barn som hör hemma i varje hemviste.

Byggnaderna placeras på tomten så att öppna gårdar bildas. Gårdarna är överblickbara och ger möjlighet till insyn dygnet runt. Det blir lätt att finna sin väg till olika delar av skolan. En torgliknande plats skapas utanför byggnaden med idrott, matsal/aula och praktisk-estetiska ämneslokaler. Torget utformas som en samlande del för hela Gylle skola som också bjuder in allmänheten eftersom många lokaler används även efter skoltid för förenings- och kursverksamhet.

Utemiljön ska uppmuntra till rörelse: varierad och inspirerande utemiljö. Utemiljön utformas på ett variationsrikt sätt som uppmuntrar till att röra sig, upptäcka nya delar och stimuleras av att befinna sig i olika sorters miljöer. Närheten till den allmänna platsen i öster och fotbollsplanerna i nordväst har inverkat på placeringen av byggnaderna. Skyddande grönska fyller tomtens södra del som vetter mot villakvarteren.

Husen har låg byggnadshöjd, två våningar, och uppdelningen i flera byggnadsvolymer gör inpassningen i den småskaliga omgivningen möjlig. Byggnaderna är utformade med förskjutningar av fasaderna och uppdelade taklutningar. Detta ger ett lekfullt intryck och tillsammans med klara kulörer i fasaden blir byggnaderna välkomnande och intresseväckande för barnen.

Varje byggnad får sin egen exteriöra identitetsfärg som också följer med in i interiören. Grönt för F-3, rött för 4-6, blått för 7-9 och gult för praktisk-estetiska ämnen/matsal/idrott.

Trä blir ett påtagligt inslag i fasaderna. Interiörerna präglas av trämaterial som ger en avspänd och trivsam miljö samtidigt som det är robust och hållfast.

Ni kan följa projektet på Borlänge kommuns hemsida här

Stort tack för ett fint besök idag!

Johan Thurin, Monica Lundin och Ingemar Berglinn. Foto: Johan Lundahl/Sveriges Radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.