Debatt: Vill se ett tryggare nämndemannasystem

Lekmannadomare – nämndemän – spelar en viktig roll i domstolarna. Systemet bör dock reformeras och nämndemännens villkor förbättras.

De kvinnor och män som har fått det svåra uppdraget att vara lekmannadomare behöver bättre förutsättningar än idag.  Foto: TT
De kvinnor och män som har fått det svåra uppdraget att vara lekmannadomare behöver bättre förutsättningar än idag. Foto: TT

Idag får nämndemännen ytterst lite utbildning. De flesta lekmannadomare är samvetsgranna, men om fel begås får det stora konsekvenser för brottsoffren. Vi tar inte ställning i skuldfrågan i exemplen nedan. Däremot svider nämndemännens argument i hjärtat och får det att koka i hjärnan.

Däremot svider nämndemännens argument i hjärtat och får det att koka i hjärnan

Mars 2018. Domaren vill fälla en man för misshandel av sin fru. Två nämndemän friar mannen för att hans fru är av mindre bra familj och inte grät då hon berättade. De anser också att kvinnor ibland ljuger om hot och våld.

April 2018. Domaren vill fälla en man för våldtäkt. Två nämndemän friar mannen, eftersom kvinnan inte försökt rymma och det ”inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”.

Juni 2018. Domaren vill fälla en man för våldtäkt. Nämndemännen friar för att kvinnan bland annat spelat in en privat sexfilm.

April 2020. Domaren vill fälla en man för våldtäktsförsök, men två nämndemän friar. ”Kvinnan har inte någon gång under förhandlingen tittat den tilltalade i ögonen”, skriver de. De anser också att kvinnan hade varit mer avslappnad under rättegången om hon talat sanning.

I alla rättsfall ovan har juristdomaren kommit till en annan slutsats än två eller tre lekmannadomare.

Idag är det i för hög grad upp till nämndemännen att själva söka kunskap om sexualbrott, bevisvärdering, eller om brottsoffers reaktioner när de ställs inför en våldtagen, traumatiserad kvinna. Vi vill ändra på detta.

Rättssäkerhet kräver kunskap och omdöme genom hela rättssystemet, från poliser, till åklagare, till nämndemän. Vi vill bygga ut nämndemannautbildningen, så att nämndemän får mer kunskap, till exempel om brottsofferfrågor. Vi vill också bredda rekryteringen bortom partiernas medlemskårer och behålla nämndemän i tingsrätt och förvaltningsrätt men inte i högre instans.

De kvinnor och män som har fått det svåra uppdraget att vara lekmannadomare behöver bättre förutsättningar än idag. Det vi sparar på nämndemän i högre instans ska satsas på bättre ersättning och utbildning i tingsrätt och förvaltningsrätt. Vi liberaler har länge påtalat att brottsoffer behöver mer stöd i vårt land – en grundläggande början är att se till att alla domare är tillräckligt insatta i uppgiften.

Johan Pehrson

rättspolitisk talesperson (L)

Lina Nordquist

socialpolitisk talesperson (L)

Monica Lundin

ordförande Dalarna (L)

Johan Pehrson.
Johan Pehrson.
Lina Nordquist.
Lina Nordquist.
Monica Lundin.
Monica Lundin.

Publicerades i Dalademokraten 12 november 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.