Kommunaliseringen – ett misslyckande

Idag släpper utredaren Leif Lewin sin utredning om kommunaliseringen av den svenska skolan. Lewin konstaterar det jag kände i maggropen. Sedan skolan i början av 1990-talet började styras av kommunerna har skolresultaten försämrats, lärarnas löner har sjunkit relativt andra akademikeryrken och skillnaderna mellan kommunernas skolor har ökat. Utförsbacken började när skolan blev kommunal, slår utredningen fast. Samtidigt pekas staten ut som skyldig och både rödgröna och borgerliga regeringar bär ansvaret. Jag känner att vi alla måste vara ödmjuka, våga erkänna att här gick det fel, vara pragmatiska och fortsätta göra allt i vår makt för att vända den här utvecklingen. Att polarisera sig som man gör från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och hävda att utredningen är värdelös, dessutom innan utredningen är släppt, är att gå in i försvarsställning med huvet i sanden och totalt undvika att ta ansvar för situationen.

Svensk skola har stora utmaningar framför sig

Vi behöver lyfta kunskapsresultaten. Vi behöver lyfta lärarnas status. Vi behöver rektorer som är pedagogiska ledare och verkligen leder sitt lärarlag. Vi behöver skapa arbetsro och lugn i klassrummet. Vi behöver se varje elev och ge varje elev förutsättningar att lyckas utifrån sin nivå.

Just nu har vi 290 kommuner och i princip 290 olika skolministrar/nämnder som funderar på vad som ska göras i de olika kommunerna. Några lyckas riktigt bra. Andra kommuner nedprioriterar skolan eller har helt enkelt för få invånare och för litet skatteunderlag för att kunna satsa och det visar de senaste 25 årens utveckling. Det säger sig självt att detta inte skapar en likvärdig skola.

Det ska inte spela någon roll var du bor i Sverige. Oavsett om du bor i Krokom eller i Borlänge ska alla elever få en högkvalitativ utbildning.

Folkpartiet har sedan 2006 satt igång ett omfattande reformarbete med nya läroplaner, nytt betygssystem, ny lärarutbildning, lärarbehörighet, särskilda förstelärar- och lektorslöner osv och dessa har börjat träda i kraft från 2012. Men tyvärr spelar det ingen roll vad vi gör från statligt håll så länge kommunerna inte också tar sitt ansvar. Har vi tid att vänta? Nej!

förstatliga skolan

Folkpartiet vill därför att staten ska ta det fulla ansvaret för skolan.

Kommunaliseringen har kommit till vägs ände. 79 % av lärarna är av samma åsikt, så även Lärarnas Riksförbund. 80 % av befolkningen vill detsamma.

Tänk om det är möjligt? Vad vill Du?

Monica Lundin

Riksdagskandidat Folkpartiet Dalarna

fp-knapp-1-shadow

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.