Svar om förlängd skolplikt för nyanlända elever

Jag fick en fråga häromdagen hur man bättre kan hjälpa nyanlända ungdomar att lära sig svenska när man kommer hit under senare ungdomsår. Det är jätteviktigt att våra nyanlända svenskar får en bra start i skolan för att få en bra start på en framtid i Sverige.

Folkpartiet har därför tidigare lagt följande förslag:                                        

För elever som kommer till Sverige efter att de fyllt 12 år vill vi förlänga skolplikten till dess att målen i svenska i årskurs 9 är uppnådda eller tills att eleven fyller 18 år. En anledning till det är att av de nyanlända elever som kommer till Sverige efter skolstart och som är födda utanför Europa var det år 2011 endast 44 procent som blev behöriga till gymnasiet.

Det finns flera förklaringar till att dessa elever inte klarar grundskolan. Allt fler elever kommer till Sverige när de är äldre och allt fler kommer från länder med undermåliga skolsystem, såsom Somalia och Afghanistan.

Nyanlända elever som kommer till Sverige börjar ofta i förberedelseklass. Vårt mål är att nyanlända elever så fort som möjligt ska ingå i den ordinarie undervisningen. Ingen elev ska gå längre än ett år i förberedelseklass. Idag finns det en risk att elever hamnar i ett utanförskap genom att de alltför länge står utanför den ordinarie skolverksamheten.

Kunskaper i svenska är avgörande för elevens möjlighet att tillgodogöra sig andra skolämnen. Därför vill vi göra det möjligt att flytta tid från andra skolämnen till svenskundervisning. Denna möjlighet till så kallad prioriterad timplan ska vara möjligt det första året en nyanländ elev går i skolan. Föräldrar ska få tydlig information om elevens framsteg i svenska språket.

Regeringen anslår också 30 miljoner kronor per år i statsbidrag för att nyanlända elever i årskurs 6-9 ska kunna få mer undervisning i svenska språket, med tre timmar mer i veckan.

Det är en bit på väg men det finns mycket mer att göra. Svenska språket och ämneskunskaper är viktiga inslag i skolarbetet men vi har också en utmaning i skolan att kunna möta barn och ungdomar utifrån de trauman som de har upplevt under tiden av krig, terror och flykt och hjälpa dem bearbeta sina upplevelser.

Fortsätt fråga mig saker vetja. Jag är med i Mittmedias satsning #kandulova där kommunmedborgarna får ställa frågor till oss kommunpolitiker. Ta chansen! Klicka här så kommer du dit!

Ha en skön kväll!

Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.