Stärk rättigheterna för äldre

Folkpartiet vill göra det tydligt vilka förväntningar den äldre och anhöriga har rätt att ställa på äldreomsorgen i Borlänge. Vi välkomnar därför beskedet från Alliansens partiledare om satsningar på parboende för äldre makar och på lokala värdighetsgarantier. Det är en markering av att vi måste stärka de äldres rättigheter. Bland annat vill Alliansen satsa 400 miljoner kronor under den kommande mandatperioden på att stärka rättigheterna för den äldre i äldreomsorgen.

Folkpartiet i Borlänge vill använda dessa resurser för att utveckla garantier för äldreomsorgen i vår kommun. De bör handla om sådant som är betydelsefullt i vardagen för äldre människor och där vi ser att det behövs förbättringar. Vi är också övertygade om att äldre kan fatta beslut själva.

Om Alliansen vinner valet i Borlänge kommer därför Folkpartiet driva på för:

– en parboendegaranti. Vi ska se till att äldre par i vår kommun, om de så vill, ska kunna fortsätta leva tillsammans också när den ena maken behöver flytta till äldreboende.

– en ut och gå-garanti. Äldre som bor i något av äldreboendena eller behöver hemtjänstens hjälp att komma ut i friska luften, ska få hjälp att komma ut varje dag om de så vill.

– en välja mat-garanti. Äldre som bor i äldreboende, eller får hjälp med mat via hemtjänsten, ska ha minst två olika maträtter att välja bland.

– Om kommunen inte lever upp till sitt åtagande ska den äldre få ersättning, t ex genom sänkt avgift.

2 tankar om “Stärk rättigheterna för äldre

  1. Jag är helsåld på ditt resonemang Monica, men jag funderar över hur (M)allianspartiet med 30 procent av rösterna ställer sig till detta ”äldrekrav”. I synnerhet på det nationella planet. Där får vi det svårt, då M enligt senaste valmanifestet skall sänka skatten ytterligare. Samtidigt som man säger till de äldre – om ekonomin så tillåter.
    Det är som indianerna Nordamerika sade förr om de vita – vit man (M) talar med kluven tunga!
    Må gott ock lev väl Monica. Om det kan vara till någon hjälp, har du mitt fulla stöd här i nere söder.

  2. Hej Jan, det känns bra att ha ditt stöd 🙂 Jag känner också att vi som socialliberaler har en viktig roll att fylla när det gäller att övertyga våra Alliansvänner. Men klart är att ju mer vi jobbar för att öka våra mandat desto större socialliberal politik kan vi föra 🙂 Lev väl du också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.