Demokratisk skandal i Borlänge om Dalkurds samlingslokal

Jaha, så var vi här igen! 

Den 18 juni i år fattade en helt enig byggnadsnämnd i Borlänge beslut om att fotbollsklubben Dalkurds planer på en samlingslokal på Sportfältet strider mot detaljplanen. Ett beslut som den lokala sossetoppen nu vägrar att acceptera och igår gick de öppet ut i media och förklarade att enskilda medlemmars åsikter inget är värda utan att det är partitoppens åsikt som är allenarådande.

– Här är det partipiskan som gäller, sade exempelvis fritidsnämndens ordförande Ola Brossberg (S).  Idag går Östen Stenberg (c), andre vice ordförande i byggnadsnämnden till motangrepp i Dalarnas tidningar. Samtidigt säger produktionsstyrelsens ordförande och socialdemokraten Kenneth Persson att ”han skiter i vad Stenberg tycker”. Läs hela artikeln här.

Jag har inget emot att Dalkurd FF eller andra föreningar får bygga samlingslokaler men det måste gå till enligt lagar och regler! Vilket samhälle har vi annars?

Det här beteendet är som sagt inget nytt! Maktfullkomliga socialdemokrater säger till på skarpen hur saker ska vara, piskar till och förväntar sig att alla ska rätta in sig i ledet. Tyvärr kommer nog sossarna i byggnadsnämnden göra det också, jag har sett det här beteendet förr i barn- och skolnämnden där jag är ledamot. Då var det en barnomsorgsutredning som undanhölls för oss i Alliansen.

 I kommunfullmäktige, där jag också är ledamot, är det mest de socialdemokratiska kommunalråden som orkar debattera med oss i opposition. En socialdemokratisk ledamot gick ut i tidningen och frågade sig, fritt citerat: ” -Varför ska jag gå upp när vi har tre kommunalråd som föredrar ärenden och det i princip redan är beslutat?” Folkpartiet i Borlänge har 4 mandat och ibland är vi inte ense. Då röstar vi också enligt vår egen övertygelse. Då har vi fått kritik från socialdemokraterna för att vi inte pratat ihop oss inom partiet innan mötet. Det finns ingen tanke på att vi liberaler faktiskt har rätt till vår individuella åsikt och att vi har högt i tak i vårt parti.

Det är inte förvånande att Borlänge hamnar i botten när vi fritidspolitiker får frågan huruvida Borlänge är demokratiskt styrt. Borlänge hamnar på plats 274 när det gäller att vara demokratisk styrt!

Så här blir det när socialdemokraterna har suttit vid makten sedan urminnes tider, då tror man att man kan göra hur man vill! Men kära Borlängebor – det finns faktiskt andra alternativ att rösta på i Borlänge. Folkpartiet och Alliansen är ett exempel! Vill du vara med och förändra Borlänge? Ring oss!

4 tankar om “Demokratisk skandal i Borlänge om Dalkurds samlingslokal

 1. Är inte sossarna hos er bekanta med lagen?

  1. Om ett bygglov inte följer detaljplanen ska bygglov inte ges.
  2. Vill man kunna ge ett bygglov som inte stämmer med detaljplanen måste man ändra detaljplanen först.
  3. Om sökande inte är nöjd med beslut i nämnd kan sökande överklaga beslutet och få det prövat.

  Bygglovshantering är myndighetsutövning och har ingenting med åsikter att göra; politikerna ska pröva om bygglov kan ges i enlighet med detaljplan och lagrum. Ingenting annat.

  Dessutom är jag tveksam till om nämnden på egen hand kan riva upp ett fattat beslut i bygglovsfrågan. I sådana fall borde bygglov behöva sökas på nytt (eller ett överklagande som vunnit laga kraft föreligga) för att nämnden ska kunna ompröva frågan.

  Sedan är det väl egentligen inte förvånande att partipiska råder. Det finns inga som följer partipiskan så villigt som just sossar.

  • Tack för din mycket kunniga kommentar! Nej Mattias, det verkar inte som att de är så insatta i lagen! De hävdar att det formella beslutet inte är taget utan att det ska tas efter sommaren. Hur som helst, jag håller med dig. Jag har inget emot samlingslokaler på vårt sportfält så då får man göra en ändring i sitt bygglov så det passar detaljplanen alternativt ändra i detaljplanen så att det passar ändamålen.

 2. Bra att du sprider information om detta, så att även vi i andra delar av landet får veta vad sossar gör när de får för mycket makt. Det hela påminner mig om Timrå och timråkratin, på 70-/80-talet. Där var sossarna helt maktfullkomliga och tillät inget oliktänkande. Man gynnade konsekvent sina supporters.
  Detta är ett fenomen som finns inneboende i alla utopistiska ideologier, så även i socialismen, som till sin natur är ickedemokratisk.
  Kämpa på! Lycka till! Du behövs i kampen för demokratin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.