En väljares röst: retroaktivt barnbidrag/föräldrapenning för invandrare

Var och kampanjade idag och pratade med en man som först inte tänkte rösta. Det spelade ingen roll vad han tycker sa han. Vi pratade lite om det varpå jag frågade om han säg skulle rösta på mig, vad skulle han vilja att jag ändrar på.

Det första han då ifrågasatte var varför en invandrarkvinna med en massa barn fick typ 250 000 kr i bidrag direkt i klumpsumma som hon kommer hit. Jag frågade vad det är för bidrag han menade att hon får. Svaret var att hon dels får retroaktivt barnbidrag och retroaktiv föräldrapenning i klumpsumma för alla sina barn oavsett hur gamla de är.

Jag konstaterade att felinformation sprids som aldrig förr. Vandringssägnerna och myterna kring vårt bidragssystem är många. Detta är en av dem.

Ingen, varken svensk- eller utrikesfödd får barnbidrag retroaktivt, för tid man t ex inte varit i landet eller inte varit folkbokförd. Alla går under samma lagar och regler. När det gäller föräldrapenningen har reglerna ändrats för att förhindra att föräldraförsäkringen blir en kvinnofälla, särskilt för utrikesfödda kvinnor. De regler som infördes under Alliansregeringen funkar så att man måste ta ut 80 % av föräldrapenningen före barnet fyller 4 år, dvs högst 96 dagar får tas ut efter barnets fyraårsdag . Det betalas alltså inte ut några klumpsummor med pengar och dagarna tas ut när man de facto är hemma med barnet.

Tillägg: Efter valet 2014 har blocköverskridande förslag lagts om att anhöriginvandrare enbart ska kunna ta ut ett fåtal av de 450 dagarna efter barnets tvåårsdag, för att ytterligare begränsa möjligheterna att bli hemma länge med barn och öka incitamenten att komma ut på arbetsmarknaden. 

Hur som helst, jag berättade för honom hur det faktiskt ligger till och han såg förvånad ut men lite nöjdare ändå att det inte var så illa som han trott.

– Ok, sa jag. Är det något mer du funderar på?

– Ja, EU är helt åt h-e, sa han.

Vi pratade lite om EU, de fördelar jag ser med en fri inre marknad för företagare, för att köpa/sälja varor och tjänster, för hans dotter som kanske vill plugga i Europa när hon blir stor, om möjlighet att hjälpa varann vid katastrofer. Det han störde sig på mest var transporterna och de utländska långtradarchaffisar som kommer hit och inte följer lagen. Det har jag diskuterat många gånger och jag har två funderingar som jag delgav honom; dels skulle jag vilja se ett GPS-system som håller reda på alla långtradare, hur länge de har varit i landet osv så att de inte överträder lagen och dels så tror jag att polisen behöver mer resurser för att klara regelefterlevnaden.

Efter att hans dotter fått ett äpple och några godisar log han till och med och kanske, kanske finns det en möjlighet att han faktiskt också går och röstar den 14 september.

I så fall var den korta pratstunden avgörande för att han kanske vinner tillbaka tron på demokratin och kanske också hittar en kandidat att rösta på.

/Monica

4 tankar om “En väljares röst: retroaktivt barnbidrag/föräldrapenning för invandrare

 1. Hej Monica,
  Jag har också hört talas om denna ”myt” med retroaktiv föräldrapenning men den är tydligen inte helt gripen ur luften:
  För barn födda utomlands tilldelas föräldrapenningdagarna ”retroaktivt”.
  Källa: http://www.regeringen.se/sb/d/15547/a/187743
  Förmån och fälla – nyanländas uttag av föräldrapenning (SOU 2012:9)
  Men tydligen har man insett ”problemet” och vill/har ändrat det något:
  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Departementsserien/Forandrade-aldersgranser-och-o_H1B436
  Kan du ge en kommentar till detta?
  Med vänlig hälsning
  Mats

  • Hej Mats!
   Tidigare var det så att man automatiskt fick 480 dagar per barn när man kom till Sverige, precis som när ett svenskt par adopterar och att dagarna kan tas ut fram tills barnet är 8 år. Myten som jag har hört den, är att det på något mystiskt vis skulle betalas ut pengar direkt ur föräldraförsäkringen i klumpsumma retroaktivt när man kommer till Sverige. Så är det naturligtvis inte.

   Diskussioner om föräldraförsäkringen och att den utgår från barn som föds i Sverige har pågått i många år. I takt med att fler barn kommit hit utomlands ifrån så har frågan väckts. Det man sett är att sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor är för låg, därför att de kommer ut i jobb senare än männen. För att inte ytterligare förstärka effekten av att kvinnorna får ett incitament av att inte komma ut på arbetsmarknaden så har reglerna ändrats så att 80% av dagarna måste tas ut före 4 års ålder, resterande 20% före 12 års ålder. Det gäller för alla, föräldraförsäkringen är generell, ingen särskild grupp pekas ut. Studier visar att 84 % av Sveriges föräldrar tar ut mer än 80 % av dagarna före 4 års ålder.

   Det man också sett är att fler dagar tas ut för de barn som är födda i Sverige. Det hänger förmodligen ihop med att man som t ex flykting har etableringsersättning eller dagersättning från Migrationsverket när man kommer hit som nyanländ. Man nyttjar då inte föräldrapenningen i så stor utsträckning utan det gör man om man får fler barn här i Sverige. Om man kommer som nyanländ så går det inte att ha flera olika ersättningar samtidigt som föräldrapenning. Det går absolut inte att få i någon klumpsumma utan man får föräldrapenning när man de facto är hemma med sitt barn.

   Det jag tycker är bra är att när det blir snedvridningar i försäkringssystemen så tar vi itu med dem. Så utvecklar vi hela tiden Sverige till det bättre.
   Hoppas det var mer klargörande.

   Ha en bra kväll!
   Hälsningar från Monica

 2. Min dotter som är svensk medborgare har bott och arbetat i england i 18 år,har bildat familj där och fått 2 barn,nu har hela familjen flyttat till sverige i sptember 2014,min fråga är då får barnen barnbidrag från september 2014 när dom vart svenska medborgare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.