Tvi vale för Lumbago!

Jag har tampats med ryggskott i ländryggen hela våren och efter att ha fått tillbaka det en fjärde gång runt midsommar sökte jag nu upp vården. Jag fick diagnosen bekräftad till Lumbago (ryggskott) i ländryggen av en mycket trevlig läkare som jag dessutom bara behövde vänta i 1 minut på, det går tydligen framåt i primärvården 🙂 Dock var jag hans första patient för dagen, det kan ju ha en viss inverkan..

Ordinationen blev som följer:

  • ta smärtstillande, typ Voltarén, vid behov,
  • röra på sig så mycket som möjligt,
  • gärna styrketräna för att bygga upp ryggen
  • lyfta rätt (dvs rakt framför kroppen med böjda ben) och
  • uppsöka sjukgymnast för att få hjälp med stärkande ryggövningar

Sagt och gjort, jag knaprar Voltarén, har fått tag i en sjukgymnast som gav mig strömbehandling i morse samt att jag varje morgon den här veckan har yogat en timme. Idag torsdag, efter fyra dagar med yoga, märker jag en betydlig skillnad i ryggen, jag är mindre stel och mycket mer rörlig 🙂 Sjukgymnasten gav mig dessutom feed-back på mitt träningsprogram som jag har på SVEA träningscenter så i morgon ska jag gå dit och ytterligare stärka kroppen. En utmaning blir att själv göra några bra yoga-övningar varje morgon – det är ju enklare att motivera sig när man är anmäld till en schemalagd klass…

När jag har googlat på nätet så har jag läst att Lumbago är det mest förekommande problemet i ryggen och 80 % av en normalbefolkning drabbas någon gång i livet. Var femte läkarbesök kan kopplas till smärttillstånd i ryggen och 1995 kostade ryggsmärtor samhället 30 miljarder kr. Det finns ju verkligen fog för att ta tag i problemet och förebygga/stärka sin kropp så man inte bidrar ännu mer till statistiken.

Nästa steg blir att be sjukgymnasten alt. företagshälsovården kontrollera så att jag sitter och står bra vid mitt skrivbord på jobbet.

Lev väl och tvi vale för Lumbago!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.