Skola i världsklass

Förra året gick 18 866 tonåringar ut grundskolan utan att vara godkända till gymnasiet. Det är 700 fyllda klassrum. Var sjätte elev. De har aldrig tidigare varit så många. Klassresan ska starta i klassrummet, men istället slår skolporten igen om drömmarna när terminen tar slut.

1080x1080_skola2Det duger inte. Det finns inget som är viktigare för ett barns möjligheter i livet än skolan, och det är därför Liberalerna sätter skolan först. Vi ger oss inte förrän varje barn får med sig den kunskap de behöver.

Det behövs tidigare insatser och tidigare betyg. När den första större utvärderingen av införandet av betyg i åk 6 gjordes visade den att 80 % av eleverna själva menar att de anstränger sig mer i skolan när de får betyg. Ju tidigare skolan upptäcker att en elev behöver extra stöd desto bättre hjälp sätts in. Liberalerna vill ha betyg från årskurs fyra för att stärka kunskapsuppföljningen.

Det är elever med svårigheter som drabbas hårdast om det inte är ordning och reda i klassen. Stök och oreda är jobbigt för alla elever, men för en del är det helt avgörande. Klassrummen ska vara mobilfria, och skolor ska kunna återinföra skriftliga ordningsomdömen.

Det är också elever med svårigheter som drabbas hårdast av idén att alla ska lära sig samma saker i samma tempo i samma klassrum. Det behövs fler speciallärare och större möjligheter att låta de elever som behöver det få särskild undervisning i mindre grupp. De som behöver det ska kunna få mer tid i skolan.

Den som har lätt för sig ska samtidigt kunna få lära sig mer. Alla elever ska mötas av höga förväntningar och nya utmaningar på sin nivå. En högstadieelev ska kunna läsa gymnasiekurser och en gymnasieelev på högskolenivå.

Vi kan aldrig få en skola i världsklass utan lärare i världsklass.

Vi kan aldrig få en skola i världsklass utan lärare i världsklass. Det är inte byggnaderna som är skolan, det är inte datorerna eller böckerna. Det är lärarna. Kunniga och engagerade lärare kan kompensera andra brister i skolan, men inte ens de bästa böckerna eller de nyaste datorerna kan någonsin ersätta en svag lärarkår. Det finns många engagerade, kunniga och hängivna lärare i skolan idag, men alldeles för många slutar, och alldeles för få begåvade ungdomar väljer att bli lärare.

Därför måste det bli mer attraktivt att bli lärare! Det ska vara höga krav att komma in på lärarutbildningen, anställningsvillkoren ska förbättras och lönerna ska höjas. Lärare ska få vara lärare. Liberalerna vill anställa 18 000 lärarassistenter i grundskolan, en på var femte lärare för allt det där andra som behöver göras i skolan – vara rastvakt och matvakt, kopiera papper, hålla reda på frånvaro, leta efter skolkande elever. Då kan lärarna koncentrera sig på undervisning.

Det var liberaler som en gång genomdrev folkskolan, och vi brinner för att återupprätta kunskapsskolan. Liberalerna sätter skolan först.

Jan Björklund (L), partiledare

Monica Lundin (L), riksdagskandidat Dalarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.