Höjdpunkter från kommunfullmäktige 19/6 2012, del två

Strategisk plan 2013-2016

Lång debatt, för att göra det kort så backar kommunen med 100 miljoner. Alla partier pratade om det Borlänge de vill ha, alla vill värna kärnverksamheten, men i min tolkning pratar man om saker som kommunen inte har råd med just nu.

Vi i Folkpartiet inriktade oss i stället på de stora dragen genom att studera den låneram som Borlänge har dragit på sig. Av den låneram som finns så står Borlänge för 5 % och de kommunala bolagen för 95%!!!! Med  alla de behov vi har av investeringar i kommunens kärnverksamhet med skolbyggnader, ridhus, nya äldreboenden osv är det häpnadsväckande att  kommunen enbart nyttjar 5 % av låneramen. Vi liberaler föreslår därför att hälften av bolagens investeringsmedel (340 mkr) borde återföras till kommunen. Vi tycker också att alla investeringsobjekt i hela koncernen större än 2 mkr skall godkännas av fullmäktige så att vi kan väga olika investeringar mot varandra. Till sist vill vi också att det ska råda anställningsstopp, alla nyanställningar och anlitandet av nya konsulter i kommunen ska godkännas av fullmäktige.

Vi ska tänka kollektivt när det gäller skolan säger Josef Erdem (s) och säger i nästa mening att vi inte ska ha friskolor. Jag ryser! Vi kan inte stöpa människor i samma form. Vi är alla individer med olika behov. Låt människor själva välja vad de vill gå i för skola. Jag som kommunpolitiker vill ha både och, men jag värnar också om den kommunala skolan. Vi ska studera friskolorna, deras kostnadseffektivitet och vässa våra kommunala skolor så att ungdomar med glädje väljer våra skolor för att kvaliteten är bättre!

Sedan måste jag även välvilligt medge att Leif Lindström (v) var ovanligt lysande i talarstolen idag. Ha, ha – det var hans egna ord. Man kan påverka opinionen på olika sätt – även genom en liberal blogg. Jag hoppas han tycker detsamma om min insats 🙂 Kan också konstatera att Lindström är överens med Moderaterna i vissa frågor, där vi också instämmer. Vem vet, det kanske går att hitta pragmatiska lösningar med fler partier?

Nu har vi 40 olika tilläggsyrkanden att ta ställning till… Det är demokrati det.  Nu har vi suttit här i 10 timmar och vi har hunnit till punkt 4 av 25.. Det är också demokrati. Demokrati tar tid!

Over and out!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.