Höjdpunkter från kommunfullmäktige 22/5 -2012

Inser sedan mitt senaste inlägg att jag har varit lite frånvarande. Jobb och resor har gått före politiken den senaste tiden.

På grund av kundmöte missade jag de första 1 ½ timmarna av återrapportering från styrelser och nämnder. Kom dit precis lagom för att hinna höra revisorernas svidande kritik av hur kommunen sköter sin ekonomi. Under de senaste 11 åren har kommunen dragits med 9 års negativa driftsresultat. Det här funkar inte längre. Vi behöver göra något radikalt i kommunen – NU!

Årsredovisningen för 2011 debatterades. Janne Bohman (s) snackar om att vi måste gasa samtidigt som vi bromsar. Funkar det verkligen? Det känns som att det innebär att man står kvar i samma läge och inte gör något totalt sett… Hur som helst, årsredovisningen är historia. Vad vill vi göra framåt? Det kommer att visa sig i budgetdebatten vid nästa möte den 19 juni.

Snabb sammanfattning:

 • Borlänge kommun går in som Founder i Beyond Skiiing, inför SkidVM 2015.
 • VA-planen har reviderats.
 • Ny detaljplan för ett kvarter inom Södra Backa.
 • Medborgarförslag om bättre väg till Gyllbergen fick avslag med motiveringen att det är för dyrt att asfaltslägga och att vägen är tillfredsställande.
 • Medborgarförslag om att bevara Islingby skola fick avslag. Fastigheten är i så uruselt skick så det finns inget annat alternativ än att riva.
 • Medborgarförslag om upphämtning av papper hos privata hushåll fick avslag med motiveringen att man inväntar en utredning en nationell utredning om nuvarande system, att insamlingsgraden är tillfredsställande samt att det finns en undersökning som visar att Borlängeborna inte är villiga att för den extra service som föreslagits.
 • Motion om fria bussresor för grundskole- och gymnasieelever fick avslag. Personligen tycker jag att det är en behjärtansvärd motion av Vänstern som innebär att man skolar in eleverna till att åka buss i större utsträckning och det kan också medföra att ungdomarnas körkortsdebut fördröjs, vilket är en fördel då vi behöver minska framtidens bilresande. Kapaciteten är dock maxad och ytterligare fordon krävs. Det gavs dock ingen beräkning på hur många fordon och den totala kostnaden, vilket måste ses som en brist i motionssvaret.  Ska vi vara helt ärliga så är det män födda på 40- och 50talet, som dag ut och dag in tar bilen, som vi borde få in i kollektivtrafiken. Ett annat problem i detta är att en finansiering av detta skulle tas från barn- och bildningsnämndens budget, vilket är helt orimligt att vi i den nämnden överhuvudtaget ska behöva väga busstrafik mot pedagogiska insatser. I dagens ekonomiska läge kunde vi liberaler inte yrka bifall till motionen.
 • Interpellation om Allas lika värde
 • Interpellation från liberalen Lars Ingvarsson som starkt ifrågasätter budgeten för Norra Backa etapp 3 och kopplingen till den tänkta kombiterminalen. Lars befarar att det finns en option om att Ikano äger rätt att förvärva ytterligare mark. Det skulle då innebära att Borlänge kommun får iordningställa ytterligare mark och vad skulle detta kosta?

Några intressanta motioner stämplades in från undertecknad:

 • Motion för fler ungdomar i jobb som går ut på större lönespridning och införandet av särskilda ungdomsavtal.
 • Motion för premiering av personalens förbättringsförslag, vilket innebär att kommunen studerar industrins arbete med förslagspremiering och utreder och inför detta i Borlänge kommun.
 • Motion för kommunala självständiga enheter i barn- och bildningssektorn som jag skrivit och lämnat in tillsammans med övriga Allianspartier. Vi vill att kommunen uttalar att man är positiv till att pröva kommunala självstyrande skolor och att detta snarast utreds och införs i Borlänge kommun. En kommunal friskola innebär en stor frihet för skickliga pedagoger att själva utforma sin egen verksamhet. Jag lägger upp motionerna på bloggen här också.

That’s it folks! Nu laddar vi om för morgondagens barn- och bildningsnämnd.

Liberala hälsningar och god natt från Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.