Välkommen till mig RUT!

Äntligen har jag fått ändan ur vagnen och beställt fönsterputsning i vår och det bästa av allt är att man får RUT-avdrag för det 🙂

Det är fascinerande det här med RUT-avdrag. Det kan reta upp så många och samtidigt är det så många som gillar det! Personligen tycker jag det är en alldeles strålande idé. Jag har inte tid att putsa mina fönster och dessutom är jag helt värdelös på det (jag har tvåglasfönster med spröjs, dvs supersvåra att få riktigt fina), så varför då inte kunna betala för att någon annan gör det? Min och Folkpartiets åsikt är att RUT-avdrag gör svarta jobb vita och dessutom får de anställda pensionspoäng och innefattas av trygghetssystemet.

Argument har framförts att detta kostar mer än det smakar. Liberala företagare hade nyligen företagarriksdag och Monika Lindstedt, grundare av Hemfrid och en i panelen under företagarriksdagen, presenterade en  bild över de totala penningströmmarna för en hushållsnära tjänst som Hans Åberg antecknade  och följdande text kommer från hans blogg.

Den stora vinnaren på RUT är Staten. När RUT sätts i arbete så genererar det så mycket pengar åt staten i form av arbetsgivaravgifter, inkomstskatter och moms att det mer än väl täcker själva RUT-avdraget. Tvärtemot oppositionen som hävdar att det handlar om en orättvis skattesubvention som tas från de fattiga för ett fåtal rika.

En RUT-timme för 300 kronor genererar direkt 60 kronor till statskassan i form av moms. Tjänsten måste betalas med en arbetad tid på 450 kronor lågt räknat. Från det dras inkomstskatten (ca 35%) på ca 160 kr.

Men kundens arbetsgivare betalar också in sociala avgifter 144 kr ovanpå detta. För Rut själv så generar timmen 104 kronor i kollektivavtalad lön, från det ska inkomstskatt på 35 kr dras och sociala avgifter på ca 32 kr betalas in ovanpå.

Totalt till staten 421 kronor – vem är vinnaren?

Sen avgår ju hälften av arbetskostnaden för själva RUT-avdraget dvs 150 kronor men fortfarande är Staten (dvs vi alla gemensamt) den som får ojämförligt störst positiv effekt av RUT-avdraget. Oaktat övriga effekter i form av minskad svartekonomi, minskade arbetslöshetsunderstöd, nyttoeffekter hos kunderna mm.

Införandet av RUT-avdraget är en av Alliansens största insatser och kommer varaktigt förändra hela samhället till det bättre. Nästa steg är att se över hela skattesystemet med avseende på tjänster. Dagens skattesystem missgynnar tjänsteindustrin, särskilt i hushållssektorn. (klicka på bilden nedan så syns den bättre).

Jag kan dock inte hålla med Hans Åberg helt. Min svåger räknade lite på det här och kom fram till följande:

Självklart ska arbetsgivaravgifter och inkomstskatt för de nya RUT-företagarna och RUT-arbetarna tillskrivas ”RUT-effekten”.

 Men jag hävdar att det är fel att räkna in kundens arbetsgivares arbetsgivaravgift och kundens inkomstskatt som RUT-effekter.

 Ta dig själv som exempel:

När du betalade fönsterputsningen gjorde du det med skattade pengar – de 160 skattekronorna (enligt HÅ:s exempel) hade ju redan kommit staten till godo och hade så gjort även om du putsat fönstren själv. Likaså pengarna som din arbetsgivare betalat in till staten i form av socialaavgifter (144 kr i HÅ:s exempel).

Alltså ska 304 kronor dras bort från 421, det blir kvar 117 som sedan ska användas för att betala statens del av RUT-timmen, 150 kronor.

Enligt mig kostar det staten 33 kronor för varje RUT-timme (om man använder siffrorna i HÅ:s exempel) – till det kommer administration och liknande som så klart också kostar lite. 

Komiskt är att om man vill ha bra argument för att nyttja RUT kan man läsa Mona Sahlins bok ”Med mina ord” från 1996. Det går fort att ändra sig när man totalt duperas av Röde Ohly och Gröna Wetterstrand. Att man sedan har mage att kalla det hela pigavdrag är helt beyond me, hur kan man nedvärdera en hel yrkesgrupp på detta sätt, har de ingen respekt för människorna? Genom att uttrycka sig så skapar man verkligen ett klass-samhälle!

Nej, jag längtar tills mina fönster ska putsas! Välkommen till mig RUT!

Andra som bloggar om Rut är:

Jan Rejdnell, Seved Monke, Mark Klamberg, Hanna Lager, Carina Boberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.