Stort grattis till grundsärskolan i Borlänge!

Idag besökte jag grundsärskolan i Borlänge för att lära mig mer om deras verksamhet. Det var dock inte vilket besök som helst utan jag ville också gratulera dem till sitt finfina resultat i Skolinspektionens granskning. Det firade vi med tårta!

Jag mötte en fantastisk personal som brinner för att ge barn de kunskaper och det språk de behöver för att kunna utvecklas i livet. Det är precis så jag tänker. Din bakgrund, familj eller  skolform du går i ska inte spela någon roll, utan det ska alltid vara fokus på kunskap, studiero och barnens måluppfyllelse. Det fick jag se mycket av idag. Pedagogerna har som mål att möta eleverna på sin basnivå och utveckla deras språk och färdigheter så långt som varje individ klarar av. De beskrev att vissa barn inte kan tala när de kommer till särskolan, men att de inom några år får ett talspråk och/eller att de får ett bildspråk. Något som de såg som en mänsklig rättighet! Jag håller med ❤

Mycket har dock förändrats på kort tid inom särskolan, och idag är det inte bara barn med diagnoser eller rörelsehindrade elever som går på skolan. Utan personalen måste lära sig att möta unga personer med olika bakgrunder. Vissa kanske skulle se detta som en tuff utmaning. Därför blev jag så glad att höra hur personalen brinner för vår värdegrund genom att vi finns här för borlängebon och att vi gillar utmaningar. 

Rektorn berättade att hon hörde kommentarer som ”wow vi kommer få lära oss massor” när de ställs inför en ny utmaning. Kunskap som personalen sällan höll för sig själva utan hon beskrev att på varje arbetsplatsträff ”så sprider alla i personalen sina samlade påsar med kunskap till de andra”. De sade också att de gärna skulle vilja sprida sin kunskap vidare mer till resten av kommunen. Det gör mig glad, då vi självklart ska ta vara på den kompetens vi har inom kommunen!

En sådan stämning och ett sådant ledarskap har gjort att det inte är speciellt svårrekryterat inom särskolan i Borlänge. Rektorn sa att personalen är reklamen för skolan och att de anställda med sitt engagemang drar till sig andra till verksamheten. Cirka 98% lärarbehörighet fick jag med mig att de hade. En siffra som skulle ses som fantastisk på vilken skola som helst i kommunsverige. Vi förde också intressanta diskussioner om organisatoriska för och nackdelar. Hur man med relativt enkla medel (i moderna lokaler) kan förbättra lärandemiljön i flertalet skolformer. Samt en diskussion om lågaffektivt bemötande som är så viktigt i denna pedagogiska miljö.

Avslutningsvis vill jag bara tacka för att jag fick komma och spendera förmiddagen med er och ser och lära i vår fantastiska verksamhet! Grattis till ert resultat!

Ni är fantastiska allihop! Ni är mina hjältar!  

/Monica

PS. Här kan ni läsa Dalarnas tidningars artikel om besöket.

En tanke på “Stort grattis till grundsärskolan i Borlänge!

  1. Pingback: Stort grattis till grundsärskolan i Borlänge | Borlänge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.