Riktlinjer sötsaker i Borlänges skolor/ förskolor

Länk till artikel i Borlänge tidning: Riktlinjer sötsaker i Borlänges skolor/förskolor

Så var det då avgjort. Idag på barn- och bildningsnämnden beslutades om riktlinjer för mat i Borlänges förskola/skola.

Det som diskuterades var avsnittet ”söta drycker, godis, bakverk, glass”.

Sossarna och Miljöpartiets förslag lyder:

Livsmedelsverket rekommenderar att inga söta drycker (saft, läsk, energidryck eller liknande), bakverk, glass eller godis bör serveras i förskola och skola.

Verksamheten  ansvarar för all den mat som serveras i förskola/skola. Ett alltmer omfattande behov av specialkost innebär att det inte är lämpligt att barn/elever tar med sig glass, bakverk eller andra sötsaker och bjuder på.

Borlänge kommun kan vid enstaka tillfällen inför ledigheter eller högtider servera något festligare som exempelvis glass.

Det första stycket har jag inget problem med. Även fast jag ibland funderar på hur mycket Livsmedelsverket hänger med i utvecklingen om kost. Det känns som att de fortfarande ligger kvar i tallriksmodellen, trots LCHF, GI…..

Jag föreslog att andra och tredje stycket skulle lyda som följer:

Verksamheten ansvarar i regel för all den mat som serveras i förskola/skola.

Dock är det upp till vårdnadshavare och personal att i dialog avgöra vad barn/elever kan ta med sig vid t ex utflykter och födelsedagsfirande.

Borlänge kommuns verksamheter får i sin planering avgöra huruvida något festligare bakas/serveras inför tex ledigheter och högtider.

Alliansen, OFA och SD röstade på mitt förslag. Tyvärr övervikt för majoriteten med röstsiffror 8-7.

Ser ni skillnaderna i förslagen?Låt mig förklara:

I sossarnas förslag till andra stycket detaljstyr nämnden verksamheterna. Jag tycker att vi ska vara  försiktiga med detaljer eftersom det kan få konsekvenser i verksamheten, som vi inte ser när beslutet tas. Det andra stycket innebär t ex också att barnen INTE ska ta med sig egen matsäck när de ska på utflykt utan skolan ska ansvara för allt som serveras, så då ska personalen förbereda det också. Har inte vår förskolepersonal nog att tänka på? Vad kostar detta? Jag har inte sett någon kostnadsberäkning.. Ett exempel på att man inte tänkt efter med formuleringen..

När det gäller specialkost så har vårdnadshavaren ansvaret att anmäla  vilken specialkost som barnet behöver. Detta fungerar idag och jag är helt övertygad att det fortsatt går att lösa i dialog med vårdnadshavare och personal. Tänk er ett föräldramöte där frågan tas upp, det talas om kosten överhuvudtaget och man kommer överens om vad som ska gälla på avdelningen. Kanske man bestämmer sig för att fira födelsedagarna vid ett tillfälle per månad? Det finns säkert fler bra sätt. Vänsterpartistens argument var att hennes barn fick en allergichock i skolan för uppskattningsvis minst 20 år sedan. Anekdotisk bevisföring kallade en klok ledamot det hela.

Det viktiga är att sådana beslut ska tas i verksamheten och inte av fritidspolitiker som träffas 1 gång/månad. Jag kan lova att vi har större frågor än så att diskutera. HUR vi ska klättra från plats 283 av landets 290 kommuner i lärarförbundets ranking är ett exempel.

I det tredje stycket ville jag få in att personalen via sin planering får fundera ut hur de vill planera och fira festligare tillfällen. Om Livsmedelsverkets rekommendation ska gälla fullt ut så bör inte söta bakverk serveras, vilket även innebär bakas. Innebär det att det är slut med pepparkaksbaket till luciafesten, slut med muffinsbaket till höstfesten? Bakning används dessutom ofta för att pedagogiskt symbolisera matte…

Ekonomi tas upp som ett argument. Låt mig påminna om att sossarna med flera i Borlänge har beslutat att förskolan är avgiftsfri för inkomster upp till 20 000 kr. Alla partier förutom Alliansen och OFA har också beslutat om att i Borlänge får man ett högre försörjningsstöd än i resten av Sverige. Ändå drar man fram kortet om Borlänges barnfattigdom. Igår meddelade Rädda Barnen att barnfattigdomen minskar. Glad nyhet! Men den verkar inte ha nått fram till Socialdemokraterna. Det svider troligen att regeringens jobbpolitik funkar. Blöjorna får man betala själv som vårdnadshavare i Borlänge. Inkonsekvent eller hur? Blöjor är definitivt dyrare än isglass och matsäck.

Nä, det här beslutet hade verksamheterna kunnat ta tillsammans med vårdnadshavarna. Nu har sossarna, miljöpartiet och vänstern fingrarna i syltburken! Eller ska man säga kakburken? Nu blir det upp till personalen att tolka det som står och det ska bli intressant att höra i morgon bitti.

Själva känner vi som föräldrar att vill grabben ha en macka och bulle i sin matsäck då ska han få det. Bör-rekommendationer och att överheten berättar för mig vad som är lämpligt och inte betackar jag mig för.

277 dagar kvar 😉

Glädje till er! Här är en bild på när vi firade vår nuvarande 5-årings första födelsedag 🙂

9430_1226386830447_5157729_n

fp-knapp-1-shadow

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.